Svijet

Ubjedljiva pobjeda Džonsona, Korbin više neće voditi laburiste

Na vanrednim parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji, Konzervativna partija osvojila je apsolutnu većinu mjesta u parlamentu, na osnovu do sada izbrojanih glasova, rekao je premijer Boris Džonson, navodi Aj-Ti-Vi, prenosi Rojters. Projekcije ukazuju da će torijevci dobiti 368 mjesta, a bilo je potrebno 326.

Ubjedljiva pobjeda konzervativaca pokazuje da su oni preuzeli mnoge dijelove zemlje, dosadašnja uporišta laburista, pored ostalog u Velsu, Midlendsu i na sjeveru zemlje.

Kako tvrde u izbornom štabu torijevaca rezultat je ubjedljiviji nego što su se nadali.

Izborna pobjeda omogućiće vladi da sprovede Bregzit i da Britanija narednog mjeseca i zvanično napusti Evropsku uniju, poručio je u svojoj izbornoj jedinici premijer Džonson.

U Škotskoj je tamošnja Nacionalna partija bila ubjedljiva i osvojila daleko najviše glasova, a na četvrtom mjestu na nacionalnom nivou je Liberalno-demokratska partija.

Liberalne demokrate saopštile su da će izabrati novog lidera sljedeće godine, nakon što je predsjednica te stranke Džo Svinson izgubila mjesto u Parlamentu.

"U nedjeljama koje su pred nama izabraćemo novog lidera, a naša partija će nastaviti da bude mjesto okupljanja za sve one koji vjeruju u zemlju u kojoj svako ima šansu da napreduje u životu", navodi se u saopštenju.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je da su konzervativci osvojili apsolutnu većinu u Parlamentu, prema dosadašnjem broju do sada izbrojanih glasova.

Prema zvaničnim izbornim anketama, konzervativci bi mogli da osvoje 368 mjesta, od ukupno 650, navodi Rojters.

"U ovom trenutku čini se da je nacija konzervativnoj vladi dala snažan novi mandat da sprovede Bregzit i ne samo to već i da ujedini zemlju da bi ona mogla da krene naprijed, usredsredi se na prioritete britanskog naroda, a prije svega na nacionalni zdravstveni sistem. Zaposlićemo 50.000 medicinskih sestara i 6.000 ljekara, izgraditi 40 novih bolnica. Prije svega bih se zahvalio narodu Britanije što je izašao na ove decembarske izbore koje nismo željeli, ali za koje se ispostavilo da su bili istorijski", naveo je Boris Džonson.

Prema njegovim riječima, to novoj vladi daje šansu da, poštujući demokratsku volju britanskog naroda, promijeni zemlju nabolje i oslobodi potencijal cijelog naroda.

Korbin: Bregzit poništio normalnu političku debatu

Lider Laburističke partije Džeremi Korbin naveo je da je ovo očigledno bila noć velikog razočaranja za laburiste zbog rezultata koje su ostvarili na izborima.

Džeremi Korbin više neće voditi laburiste

"Bregzit je toliko polarizovao i podijelio rasprave u Britaniji, on je poništio normalnu političku debatu i priznajem da je to doprinijelo rezultatima Laburističke partije u cijeloj zemlji. Želio bih takođe jasno da kažem da neću predvoditi partiju na bilo kojim narednim izborima", istakao je Korbin.

Razgovaraće, kako je napomenuo, unutar partije o tome da sada uslijedi proces razmišljanja o rezultatima i o politici stranke u budućnosti.

"Predvodiću partiju u tom periodu kako bih osigurao takvu raspravu i da bismo krenuli u susret budućnosti", naveo je Korbin.

Povezane vijesti:

Danas se održavaju parlamentarni izbori u Velikoj Britaniji

 

Izvor: RTS 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog