Zanimljivosti

Uz obalu Kefalonije pronađen rimski brod iz vremena Isusa Hrista

U Grčkoj je otkriven rimski brod koji potiče iz vremena Isusa Hrista, a na kome se nalazilo 6.000 dobro očuvanih vrčeva za skladištenje vina i hrane, piše Dejli Mejl.

Brod dugačak 34 metra otkriven je uz obalu grčkog ostrva Kefalonija, a mogao bi otkriti nove informacije o brodskim rutama kojima su rimski trgovci vozili po Sredozemlju.


Prema pisanju Dejli Mejla olupina je pronađena pomoću sonarne opreme i sadrži hiljade amfora. Amfora je vrsta posude u obliku vrča, koja se obično izrađuje od keramike, a koja je korištena za skladištenje različitih proizvoda ali uglavnom za vino.

Olupina je pronađena u blizini ribarske luke Fiskardo na sjevernoj obali Kefalonije i datira između 1. vijeka prije nove ere i prve ere, kažu grčki istraživači.

Teret, odnosno amfore su vidljive na morskom dnu i dobro su očuvane.

"To je napola ukopano u sedimentu, pa imamo velika očekivanja da ćemo u budućnosti ako počnemo da kopamo, pronaći dio ili cijeli drveni trup", rekao je George Ferentinos sa Univerziteta u Patrasu, Grčka.

Olupina Fiskardo jedna je od najvećih četiri pronađena u Sredozemnom moru, a najveća je još pronađena u istočnom Sredozemlju.

Smatra se da je brod bio dugačak oko 34 metra i širok 13 metara.

Njegov teret procjenjuje se na oko 6.000 amfora, karakteristične vrste rimskog lonca s dvije ručke i uskim grlom.


Olupine broda pronađene su u današnjoj ribarskoj luci Fiskardo, u kojoj su nedavno pronađene antičke kuće, kompleksi za kupanje, pozorište, groblje i grobnica iz rimskog doba.

To ukazuje da je Fiskardo bio 'važna luka u to vrijeme', rekli su istraživači u svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Archaeological Science.

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog