Politika

Izetbegović, Komšić i Radončić dogovorili koaliciju

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na državnom i federalnom nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo, javljaju federalni mediji.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je postignut dogovor od države, FBiH i kantona uključujući i Kanton Sarajevo. Rekao je da će zamjenička mjesta u Savjetu ministara BiH preuzeti SDA.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera KS, da će SDA dobiti 7 ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF. Predsjedavajući Skupstine KS biće iz SDA.

To znači da će SBB i DF izdati Šestorku i krenuti sa SDA u rušenje Vlade KS, piše Klix.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

Izetbegović je kazao da novi premijer KS ne bi trebao biti stranački i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Istakao je da će učiniti sve da Savjet ministara bude imenovan do 23. decembra 2019. godine, a da će ANP otići 24. decembra.

Komšić je kazao da poziva HDZ da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou države, entiteta i kantona, a da je KS već dogovoren.

Kako kaže, SBB je Vladi KS dao godinu dana i da nije zadovoljan onim što je urađeno. Istakao je da će novi saziv Vlade KS raditi mnogo bolje i boriti se protiv korupcije.

Izetbegović je kazao da će ministar spoljnih poslova BiH biti Bisera Turković, ministar bezbjednosti BiH Fahrudin Radončić, a ministar odbrane BiH Sifet Podžić.

 
Izvor: Nezavisne 
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog