BiH

Srpskoj deset miliona evra, FBiH 9,5 za projekte energetske efikasnosti

U Sarajevu su danas potpisani sporazumi kojima je za Republiku Srpsku obezbijeđeno 10 miliona evra i Federaciju BiH 9,5 miliona evra za finansiranje projekata energetske efikasnosti u javnim zgradama.

Sporazume su potpisali ministar finansija i trezora u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Vjekoslav Bevanda, direktor Njemačke razvojne banke za Јugoistočnu Evropu i Tursku Pablo Obrador, te federalni ministar prostornog uređenja Јosip Martić, dok će ih predstavnik Republike Srpske naknadno potpisati.

Bevanda je rekao da se jedan sporazum odnosi na finansiranje projekta energetske efikasnosti u javnim zgradama u Republici Srpskoj, za koji je Njemačka razvojna banka odobrila 10 miliona evra, a drugi na iste projekte u FBiH za koje je obezbijeđeno 9,5 miliona evra.

Svrha ovih projekata je obezbijediti energetsku efikasnost javnih objekata uz prihvatljive troškove, što za cilj ima unapređenje uslova života svih građana u BiH - rekao je Bevanda.

On je pojasnio da će kroz ove projekte biti preduzete mjere energetske efikasnosti prvenstveno u školama i vrtićima.

Prema njegovim riječima, cilj ovih projekata je doprinijeti globalnoj klimatskoj zaštiti, kao i održivom ekonomskom razvoju BiH.

Obrador je rekao da je ovo prvi sporazum u okviru energetske efikasnosti koji će biti sproveden u BiH, te izrazio nadu da će ovi projekti predstavljati početak nove saradnje na tom polju.

Veoma je važno raditi na uštedi troškova, ne samo kada je riječ o BiH, već o cijeloj zemaljskoj kugli - istakao je Obrador i dodao da će realizacija ovih sporazuma biti početkom naredne godine.

Martić je zahvalio što je ministarstvo koje on vodi izabrano da sprovodi sporazum i dodao da će sredstva biti utrošena onako kako je njime predviđeno.

 

Izvor: Srna 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog