Republika Srpska

Prvi korak ka digitalizaciji privrede Republike Srpske

U Privrednoj komori potpisan je Sporazum o saradnji na uspostavljanju mreže za digitalnu transformaciju privrede Republike Srpske.

Biće sproveden kao pilot projekat u 10 privrednih subjekata. Ako ostvari očekivane rezultate formiraće se Centar za digitalnu transformaciju u Banjaluci, po uzoru na praksu iz Srbije.

U prozivodnom sektoru metalske i drvoprerađivačke proizvodnje postoji digitalizacija, ali nema je u ostalim segmentim - makretingu, skladištenju. Zato ovaj Sporazum predstavlja bitan korak za dobijanje višeg stepena pametnog upravljanja, skraćivanje izrade proizvoda i niže cijene.

U okviru Privredne komore biće formiran centar za digitalnu transformaciju, to je naša obaveza i šansa da stvaramo uslove za dinamičniji razvoj kroz uvođenje novih tehnologija - rekao je Borko Đurić, direktor Privredne komore Republike Srpske.

Vrijednost projekta digitalne transformacije po privrednom subjektu je 10.000 evra, a u deset preduzeća izvršiće se transfer znanja, nabavka opreme i obezbjeđivanje infrastrukture u cilju povećanja produktivnosti i konkurentnosti.

Mislim da ćemo kroz ovaj pilot-projekat dobiti dobre rezultate, jer iskustva iz Srbije pokazuju da je uspješnost tog projekta ostvarena sa više od 90 odsto i ne vidim razlog da se to ne desi i kod nas - napomenuo je Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske.

Digitalna transformacija podrazumijeva i automatizaciju procesa, uštede, efikasnije upravljanje ljudskim resusrsima - sve što podrazumijeva moderna, efikasna poslovna praksa - poručio je Srđan rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Sa 50 odsto sredstava projekat će podržati Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ.

Privatni sektor treba ovakvu vrstu infrastrukturne podrške da znaju da imaju podršku u institucijama kad shvate da im je potrebna digitalna transformacija - istakla je Elena Kalinovska, menadžerka GIZ-a.

Ako pilot projekat bude uspješan osnovaće se Centra za digitalnu transformaciju Srpske, koji bi uz Centar u Srbiji, bio jedan od takva dva u regionu. Ovim bi bio stvaren dugoročni cilj Vlade Srpske - stabilnije društvo i produktivnija privreda, istakli su potpisnici sporazuma.

 

Izvor: RTRS 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog