Politika

Dodik: Opozicija će ostati još marginalnija, oni su podanička struktura!

"Opozicija će ostati još marginalnija", kazao je srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik gostujući sinoć u emisiji Telering na RTRS-u.

Dodik je naglasio da predstavnici Republike Srpske u prethodnom mandatu nisu poštovali interese Srpske te da su je, prema njegovoj ocjeni, izdali. On smatra da je opozicija ostala na marginama u Republici Srpskoj jer u Narodnoj skupštini vladajuću većinu čini dvije trećine poslanika. Opozicija je kaže izgubila vlast i u značajnim centrima poput Doboja, a vlast će se prekomponovati i u Bijeljini.

"Opozicija će ostati još marginalnija. Još kad tome dodate i činjenicu da će morati da napuste mjesta na zajedničkom nivou koja su im davala zajedničku snagu i vjetar u leđa, to govori o tome da će njihova periferija biti još značajnija. U svakom slučaju oni nisu ništa novo, oni su jedna podanička struktura koja je ogrezla u izdaji srpskih nacionalnih i državnih interesa na nivou BiH. Kad dodate još da je NSRS donijela Rezoluciju o vojnoj neutralnosti RS, a da nakon toga Mladen Ivanić donese strategiju spoljne politike BiH u kojoj piše da je prioritet integracije u NATO onda vidite kako se izdavalo. Vrhunac toga je pokušaj da se promijeni Poslovnik o radu Parlamentarne skupštine. I pored stava NSRS da se ne mijenja Poslovnik, SDS i PDP su otišli u Sarajevo i glasali za promjenu", kazao je Dodik u Teleringu.


Dodik je istakao i da je Šarović radio mimo interesa Republike Srpske što takođe predstavlja izdaju.

"Mirko Šarović je došao u Parlament i rekao „nećete ovdje vi odlučivati, ja ću raditi kako ja hoću“ i tako je i uradio, dakle mimo interesa Republike Srpske, a ako je mimo interesa Srpske onda izdaješ interese Republike Srpske. Ako odete u Predsjedništvo i donesete strategiju spoljne politike u kojoj kažete da je integracija u NATO najvažniji primarni cilj BiH a prije toga je donesena Rezolucija Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti", rekao je Dodik.

Na pitanje da li je on jedini problem u Bosni i Hercegovini, srpski član Predsjedništva BiH ponovio je još jednom da je on legitimno izabran lider.

"Ja sam legitimno izabran lider u Republici Srpskoj, na čelu sam partije koja dobija najveći broj glasova i samo radim ono za šta mi je mandat dao ovaj narod. A što se tiče te kvalifikacije država, i jeste i nije, ne može čovjek biti nezainteresovan za stanje jer smo stavljeni u taj okvir koji se zove BiH ali ono što radim, radim kao predstavnik Republike Srpske", istakao je Dodik.

On je takođe naglasio i da nijedna zemlja kojom upravljaju strane ambasade nema sreće, a u BiH upravljaju stalno.

"BiH je puna problema, zarobljena raznim procesima, neoslobođena stega međunarodne uprave koja je postala stereotipna, koja je postala dosadna i zaustavlja razvoj. Međunarodna uprava ovdje ništa nije donijela dobro. Ako je bilo nekog opravdanja da te 1996. godine bude visoki predstavnik u neke dvije tri godine, može se možda i opravdatati, ali da danas postoji to je nešto što je neprihvatljivo. Svijet se preokrenuo, ništa nije isto kao prije deset godina samo u BIH se "gura isti fazon". Umjesto da svi zajedno sjednemo i kažemo ajde da se zaštitimo, adje da se branimo. Ovdje stranci ne dozvoljavaju da se promijeni nešto i BiH se mora osloboditi stranaca ako hoće da egzistira", kazao je Dodik i dodao da se sav politički život kod Bošnjaka u Sarajevu svodi na obijanje kancelarija međunarodnih radnih institucija i ambasada.

 

Frontal/Danka Savić

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog