Region

Braća osmislila novu društvenu igru "Marš na Drinu"

Ljubitelji istorije, ali i strateških igara, odskora imaju novu zanimaciju – društvenu igru "Marš na Drinu".

Centralne sile sa jedne strane, Srbija sa druge. Igra koju su osmislila braća Vukašin i Janko iz Zrenjanina vraća nas u period Prvog svjetskog rata.

"Igra se igra u dva do četiri igrača, jedan igrač vodi Srbiju, tri igrača vode centralne sile. Cilj Centralnih sila jeste da zauzmu sve gradove na teritoriji Srbije i da drže jedan krug, a cilj Srbije jeste da se odbrani i da povrati sve svoje gradove i da drži jedan krug", objašnjava Janko Nišavić.

Osim što je zabavna, igra Marš na Drinu je i edukativna. Uz pomoć kalendara i kartica opisani su najbitniji događaji u Prvom svjetskom ratu.

"Specifična je zato što je u pitanju Srbija i Prvi svetski rat, period naše najslavnije pobede, najslavnijih žrtvovanja, period koji se ne spominje dovoljno u današnje vreme i time sam hteo da spasem od zaborava taj jedan najsvetliji period naše istorije", kaže Vukašin Nišavić.

Uz pomoć prijatelja, prije nešto više od godinu dana, Vukašin i Janko osmislili su dizajn i pravila igre. Prisjećaju se da je najteže bilo napraviti figurice.

"Tražili smo način da napravimo trodimenzionalne figurice, da ne budu samo kartice i uspjeli smo da preko tog našeg drugara koji nam je pomagao u ovom svemu nacrtamo četiri vrste armija za svaku državu tako da i one održavaju taj period istorije, uniforme su iz tog perioda, generali su iz tog perioda", priča Vukašin.

Kockice u ovoj igri ne postoje. Igra se uz pomoć kartica sreće.

Tvorci igre su posebno ponosni na to što su ubacili i Albansku spomenicu.

"To se dešava u slučaju ako Srbija ne izdrži napad Centralnih sila. Ona ima mogućnost da se povuče preko Albanije, izlazi odmah na Solunski front i onda dobiješ Albansku spomenicu i sa tom Albanskom spomenicom dobiješ neke dodatne sposobnosti i opet imaš neku realnu šansu da se vratiš u igru", opisuje Janko.

Da bi pobijedio, igrač mora pažljivo da planira svoju strategiju i čuva teritoriju minimum dva sata.

"Ne postoji mogućnost da bude nerešeno, neko mora biti pobednik, ali ako se partija ne završi na onaj predviđeni način onda se broje gradovi na teritoriji Srbije, ko ima više gradova taj je pobedio. Kraj nije nikad isti, sve zavisi od tvoje strategije i može istorija da se menja", otkriva Janko.

Ovu igru mogu da igraju i mlađi i stariji - jedni kako bi naučili, a drugi kako bi se podsjetili lekcija iz istorije. Za sada se može naći samo na društvenim mrežama.

 

Izvor: Nezavisne novine 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog