Vijesti

BiH među top 10 zemalja čiji je pasoš najviše napredovao u prethodnoj deceniji

Bosna i Hercegovina svrstala se među top deset zemalja u svijetu sa najrazvijenijim pasošem u protekloj deceniji, i to zahvaljujući oslobađanju viza za putovanja u 64 zemlje, podaci su Passport Indexa.

Nije iznenađujuće da Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Luksemburg, Holandija, Švedska i Velika Britanija imaju najjače pasoše na svijetu. Ipak, ovoj grupi zemalja proteklu deceniju pridružili su se i Japan i Singapur.

"Mnoge zemlje shvatile su važnost njihovog pasoša. Uz misiju poboljšanja diplomatskih odnosa sa ostatkom svijeta i pružanja povećanja globalne mobilnosti građanima, nebo je granica za pasoš bilo koje zemlje", kažu iz Passport Indexa.

Kako dodaju, protekla decenija pokazala je kako se međudržavnim pregovorima mogu rušiti zidovi i granice.

Pružajući svojim građanima mogućnost da slobodno putuju u još 64 zemlje svijeta, BiH se smjestila na petu poziciju najrazvijenijih pasoša u svijetu, ocjena je Passport Indexa. Manje od pasoša BiH napredovao je pasoš Gruzije, Moldavije, Maršalskih Ostrva i Palaua.

Odmah iznad BiH, na četvrtoj poziciji nalazi se Albanija koja se u periodu od 2010. do 2019. oslobodila viza za putovanja u 65 zemalja. Na trećoj poziciji je Ukrajina, a na drugoj Tajvan.

Pasoš Ujedinjenih Arapskih Emirata doživio je najveći procvat protekle decenije. Tako njegovi vlasnici mogu putovati u dodatnih 110 zemalja svijeta bez komplikovanih viznih režima.

"Od svih knjiga na svijetu, najbolje priče pronalaze se između stranica pasoša", podsjećaju iz Passport Indexa na poznati citat o putovanjima.

Pored nastavka diplomatskih pregovora, Ministarstvo spoljnih poslova BiH prošlog mjeseca najavilo je da od iduće godina planira 20 međunarodnih ugovora od kojih se većina odnosi na omogućavanje zapošljavanja članova porodica bh. diplomata u stranim zemljama kao i ukidanje viza za nosioce službenih i diplomatskih pasoša u brojnim zemljama.

Ipak, Klix podsjeća da je BiH prošle godine nazadovala na listi zemalja s najmoćnijim pasošima iako su bh. državljani u 2018. mogli slobodno putovati u 73 zemlje svijeta, a sada mogu u 116 zemalja svijeta.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog