Region

Patrijarh Irinej i Vučić: Treba da nađemo način da se odupremo, sve u interesu naroda CG i Srbije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej sastali su se danas u Patrijaršiji, a jedna od glavnih tema bila je situacija u Crnoj Gori nakon usvajanja spornog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Patrijarh Irinej je u obraćanju medijima rekao da se u Crnoj Gori dešavaju krupni događaji.

"Tamo su Srbi u velikom problemu. Razgovarali smo o tome kako i na koji način mi da se odnosimo prema tim problemima. Moje lično mišljenje je da treba stvari smirivati, ali mnoge stvari idu svojim putem, ali mi treba da nađemo način da se tome odupremo, a sve u interesu naroda država Crne Gore i Srbije", rekao je patrijarh.

Prema njegovom mišljenju, ono što se dešava nije samo problem Crne Gore, već i Srbije, ali i, kako kaže, malo šire na našem prostoru.

Predsjednik Vučić prenio je novinarima da je od patrijarha čuo "razumne riječi, riječi smirivanja, koje daju podršku srpskom narodu".

"Usaglasili smo se da je neophodno puno jedinstvo srpskog naroda i da zajednički razumemo sa kakvim se nacionalnim problemima suočavamo, kako je patrijarh rekao, poštujući državne granice mnogih zemalja", istakao je Vučić.

Srpska crkva je, kaže, uvek radila na jedinstvu srpskog naroda a na tome će, dodaje, i država Srbija nastaviti da radi ulaganjem u kulturne institucije, očuvanju kulturne baštine.

Vučić je prenio i, kako kaže, razmišljanja patrijarha da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla da u međunarodnim organizacijama na najbolji način da štiti interese srpske crkve i naroda u Crnoj Gori.

"Što se tiče države Srbije, mi ćemo pomoći, i zajednički delovati i po savetima patrijarha Irineja", naveo je predsjednik. 

 

Izvor: rts.rs
Twitter
Anketa

Da li već sada znate za koju političku partiju ili pojedinca ćete glasati na predstojećim lokalnim izborima?

Rezultati ankete
Blog