Vijesti

Po Ćosićevim mjerama: Umjesto sankcija, nadležne institucije podržavale načelnikov “šoping“

Načelnik opštine Ljubiša Ćosić poželio je da kupi “Škodu oktaviju”, “Škodu oktaviju” je i kupio. Za 57.777! A onda je obišao opštinu pa vidio da crkva Svete Angeline u Topliku nema dvorište. Novih 50.000 nije ništa, ako se sve to finansira javnim novcem. Institucije u rukama imaju instrumente za sprečavanje tender kriminala, ali ne reaguju.

“Tužiću vas. Dobronamjerno sam rekao šta opština namjerava da kupi, a vi ste napisali da sam progurao kriminalnu priču. Posavjetovaću se sa svojim pravnim timom.”

Stajalo je to u jednoj od poruka koju je Žurnalu početkom maja poslao aktuelni načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo, SNSD-ov Ljubiša Ćosić.

Tužbu nikada nije poslao, jer mu je taj isti pravni tim mogao samo potvrditi priču Žurnala – da, pred kamerom je, “dobronamjerno”, priznao tender kriminal!

Poželio je da kupi “Škodu oktaviju”, “Škodu oktaviju” je i kupio. Za 57.777 KM sa uračunatim porezom na dodatu vrijednost!

“Nije to neka cifra, priznaćete”, rekao je, ali zaboravio da nije zagrabio iz svog, već budžeta građana.

Ideju mu je polovinom 2018. godine podržala Skupština opštine, ali je navela da automobil ne smije da košta više od 55.000 KM.

Potpis na odluku stavio je predsjednik SO Aleksandar Glavaš (DNS), produžena ruka Nenada Nešića, prekaljenog putara na privremenom radu u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, novoimenovanog vršioca dužnosti predsjednika DNS-a, glavnog trgovca u Istočnom Novom Sarajevu, ali i taze građevinca koji započne gradnju zgrade, a potom je ucrta u regulacioni plan. Ovome bi svakako treba pridodati da se zgrada nalazi u Istočnom Novom Sarajevu za koje je nadležan upravo Ćosić. 

No, vratimo se na “Škodu”. Ćosić, očito, nije mogao da se uklopi u cifru koju je aminovao Glavaš pa mu je automobil isporučen za gotovo 3.000 KM više.

CRTANJE “ŠKODE” U TENDER

“Iskreno ću vam reći 'Škoda oktavija' je odlično vozilo i ja sam zaista želio da je kupimo. Slobodno to možete da napišete. To je odličan automobil prema potrebama opštine“, naveo je načelnik u jednoj od izjava za Žurnal.

Zato se potrudio da u tenderskoj dokumentaciji nacrta automobil koji iskreno želi. Uz mnogobrojne široko postavljene specifikacije, izmjerio je i dužinu automobila i odredio zapreminu prtljažnika. Bio je to jasan znak auto-dilerima da mu je potreban ili „VW pasat“ ili „Škoda oktavija“!

Diskriminisao je auto-kuće na ovdašnjem tržištu i grubo prekršio Zakon o javnim nabavkama BiH. Ćosićeva samovolja ovdje nije stala. Iako je napomenuo da je Skupština opštine dozvolila kupovinu za njene potrebe, skovao je paklen plan.

„Staru 'Škodu' ćemo prebaciti Skupštini opštine, a novu ću voziti ja“, priznao je i dodao da ništa nije prekršio, a one koji bi da se žale na njegovu odluku da auto preuzme od sarajevskog “Porsche leasinga” uputio je na Kancelariju za razmatranje žalbi BiH.

AJN BIH KRENULA PA STALA, TUŽILAŠTVA I OPOZICIJA ĆUTALI

Vlastodržačka bahatost katkad može da zaslijepi, ali Ćosić se i te kako ogriješio o Zakon. Na njegovu samovolju upozoravao je Fond otvoreno društvo BiH, a nakon pisanja Žurnala, Agencija za javne nabavke BiH zatražila je spornu tendersku dokumentaciju.

Ipak, tu je sve stalo. Nadležni iz Agencije nisu željeli da, prema tenderskom zakonu, protiv Ćosića pokrenu prekršajni postupak, što bi za njega značilo sankciju od tek 300 KM. Međutim, prema Zakonu o krivičnom postupku RS, direktor AJN BiH Đenan Salčin mogao je da nadležnom tužilaštvu podnese krivičnu prijavu protiv Ćosića za počinjeni kriminal.

Takođe, na “dobronamjerno” priznavanje šoping želja, iako su i tenderska dokumentacija i video izjava načelnika dostupne na internetu, nije reagovalo ni Okružno javno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu. Tamošnji tužioci, očigledno, ne smatraju da je trošenje javnog novca za zadovoljavanje vlastitih apetita kriminalno djelo koje zaslužuje bar pokretanje istrage.

O opozicionim odbornicima koji sjede u tamošnjim skupštinskim klupama moglo bi da se kaže samo jedno – sramota. Iako su znali I za ovaj, a i za niz drugih kriminalnih slučajeva tamošnje aktuelne vlasti, osim svađe za javnost, nisu pokretali institucionalnu borbu kako bi bahatosti stali u kraj.

ĆOSIĆU “ŠKODA”, SVETOJ ANGELINI DVORIŠTE

Ćosić kao Ćosić, “Škodom” je obišao opštinu pa vidio da crkva Svete Angeline u Topliku nema dvorište. A on svakako voli da sve bude ušminkano. Baš poput njegovog novog automobila kupljenog narodnim novcem.

Da građane i ktitore ne bi molio za donacije, kako je Žurnal takođe pisao, kao dobar domaćin, raspisao je tender. Opštinskim novcem, tačnije sa 50.000 KM, platiće vanjsko uređenje hrama. Sasvim je u redu da načelnik intimno utvrđuje vlastitu vjeru, ali donacijama od načelničke plate, a ne iz kase opštine na čijem je čelu.

Na tender su se javile dvije firme - “Iskop” i “Radis”. Ponuda prve bila je vrijedna 48.908 KM sa uračunatim PDV-om, a druge – 54.551 KM. Javni novac, po osnovu ugovora zaključenog 9. oktobra, završiće u kasi “Iskopa”.

Vlasnik te firme je Petar Maunaga, s kojim je Ćosić sarađivao krajem prošle godine dodijelivši mu ugovor za gradnju Dečanske ulice vrijedan čak 1,1 milion KM. Maunaga je inače jedan od kumova gorepomenute crkve u Topliku, čiji su temelji osveštani 2012. godine...

Ćosiću je tako sve po tenderskoj mjeri – i auto i opština. I sve može, dok institucije ćute!

Izvor: zurnal.info

Piše: Žana Gauk
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog