VIDEO

Kineski „pametni” voz juri 350 kilometara na sat, nema mašinovođu (VIDEO)

Polaskom G8811 „pametnog” voza koji ima 5G signal, bežično punjenje i inteligentnu rasvjetu a nema mašinovođu, Kina je svečano pustila u saobraćaj brzu prugu od Pekinga do Džangđijakua, grada u sjevernoj pokrajini Hebej, koji će zajedno s kineskom prestonicom biti domaćin zimskih Olimpijskih igara 2022.

Kako je izvjestila agencija Sinhua, željeznička pruga duga 174 kilometara, dizajnirane maksimalne brzine od 350 km/h, smanjiće vrijeme putovanja između Pekinga i Džangđijakua sa ranijih više od tri sata na 47 minuta, što će olakšati međugradski saobraćaj.

Duž pruge ima 10 stanica, a izgrađeno je i nekoliko podzemnih tunela.

Među prvim putnicima u „pametnom” vozu, čiji je polazak sa pekinške sjeverne željezničke stanice u ponedjeljak označio puštanje brze pruge u saobraćaj, nalazila se i Jang Jang, prva kineska olimpijska šampionka koja je osvojila dvije zlatne medalje u brzom klizanju na zimskim Olimpijskim igrama 2002. godine u Solt Lejk Sitiju.

Jang (43), koja je sada predsjednica kineske Atletske komisije za zimsku olimpijadu, izjavila je za novinsku agenciju Sinhua da je brza pruga Peking-Džangđijaku od izuzetnog značaja za pripremu zimskih olimpijskih i paraolimpijskih igara 202, jer će doprinijeti poboljšanju efikasnosti njihovog rada i promociji zimskih sportova u Kini.

Gradnja ove brze željeznice trajala je oko četiri godine. Sportistima je u vozu na pruzi velike brzine Peking-Džangđijaku na raspolaganju prostor za snouborde i ostalu skijašku opremu.

Pokrenuta je takođe usluga e-karta koja putnicima omogućava da koriste svoje lične karte ili da skeniraju QR kodove za proveru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu da bi kupili papirne vozne karte.


Izvor: politika.rs

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog