Region

Владика Григорије у Подгорици: Ова земља је утемељена од Немањића, од Петровића, утемељена на Новом завјету и утврђена на Косовском завјету!

Владика Григорије дошао је синоћ у Подгорицу како би подржао епископе, свештенство и вјерни народ и пренио им молитвену подршку више од 600.000 српских православних вјерника чији је епископ у Њемачкој.

"Браћо и сестре ја сам дошао само из једног разлога - данас је највећа част за сваког православног хришћанина, човјека, да буде у Црној Гори. Било је и неко вријеме кад смо ми који смо поријеклом из Црне Горе престали да се хвалимо тиме, али сада је поново велика похвала свакоме ма гдје да живи на свијету да се похвали да је поријеклом из Црне Горе. То је зато што сте ви најживља Црква живога Бога данас у Европе", поручио је владика Григорије сабраном народу који је са одушевљењем примио његове ријечи.

Григорије је истакао да у Њемачкој живи бише од 600.000 православних Срба и око 3.000.000 православних хришћана који се диве борби српског народа у Црној Гори:

"Они се диве вашој борби за слободу, за највише хришћанске вриједности, за цивилизацијско достигнуће које је утемељено на хришћанству, диве се и моле се. И према томе није могуће да ми будемо поражени, јер ко је са Христом зна да Христос побјеђује", нагласио је владика Григорије.

Владика је рекао да оно што је најдивније ових дана јесте то што су православни вјерници у Црној Гори вратили достојанство српском народу у Европи.

"Нико више на нас не може да показује као на дивљаке, него као на људе који се боре достојанствено за правду, за хришћанску правду и хришћанске вриједности на хришћански начин. То је велика нада за све нас и зато сам морао бити вечерас овдје као епископ нашег народа тамо, али и као неко ко је захвалан вама што сте били с нама кад је било нама тешко у Херцеговини и у Босни и у свим крајевима гдје живи наш народ", рекао је Григорије.

Владика је објаснио да не постоји ниједна Црква, ниједан град у тој великој земљи у коју сад сви желе да иду из разних разлога, а највише из разлога што постоји закон о неотуђивој вјерској слободи и подсјетио да су Нијемци међусобно ратовали тридесет година, да би на крају схватили да нема ништа важније ни вредније од људске личности и да је највећи људски гријех газити било чију слободу.

"Они су као што знате стравично гријешили једни према другима и из тих стравичних грешака извукли поуку. И ми морамо да извучемо поуку из наше историје, али дај Боже да не буде ниједне капи ни зноја, ни суза, ни крви, јер је ова земља утемељена од Немањића, од Петровића, утемељена на Новом завјету и утврђена на Косовском завјету и не може ова земља бити ништа друго до оно што је, а она је земља Светог Саве и владика Рада, а ви сте њихов народ браћо и сестре и ова је ствар само између вас и Бога, није више важан ту ни један човјек, нико није битан осим вас као народа Божијег и Бога живога и зато је већ јасно ко је побједник", поручио је владика Григорије народу који се сабрао на платоу испред Саборног Храма Васкрсења Христовог у Подгорици, након чега је у крипти храма одржао предавање о теми "Вјера и изазови савременог доба" а уз предавање представио и своју нову књигу "Гледајмо се у очи", о којој је осим њега говорио и професор Богољуб Шијаковић.


Извор: ртрс
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog