Vijesti

Savčić: Ako nije postojao plan za zauzimanje Srebrenice, nije postojao ni plan za zločin

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, komentarišući Dokument Velike Britanije o Srebrenici, istakao je da je to vrlo važan dokument koji potvrđuje da nije postojao plan o zauzimanju Srebrenice.

Savčić je rekao da, ako nije postojao plan za zauzimanje, znači da nije postojao ni plan za zločin.

"Ovo je prilika i šansa da se mnoge stvari ospore, pa čak i da naše nevjerne Tome shvate da se u Srebrenici nije desilo ono što stoji u mnogim optužnicama i što piše u mnogim presudama. Pogotovo ne ono što se tvrdi u FBiH.", rekao je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije tvrdi da je VRS htjela da razdvoji dvije enklave koje je dodijelio Savjet bezbjednosti UN-a.

"Onda se njihova 28. divizija izmakla ispod napada VRS-a da bi sebe sačuvala, a sve ostalo su prepustili sudbini. Ovo traži, u najmanju ruku, reviziju dosadašnjih presuda.", tvrdi Predsjednik BORS-a.

Savčić podsjeća da je Velika Britanija 2015. tražila od Savjeta bezbjednosti da donese rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Nada se da će, nakon ovog dokumenta, biti otvoreni i neki drugi.

I srpski član Predsjednišva BiH Milorad Dodik prokomentarisao je ovaj dokument istakavši da je to dragocjen dokument koji potvrđuje ispravnost odluke Republike Srpske da osnuje Međunarodnu komisiju koja treba da istraži sve višegodišnje ratne događaje u Srebrenici i njenoj okolini.

Dodik podsjeća da je i prije zločina u Srebrenici `95. američki predsjednik Bil Klinton bošnjačkom vođi Aliji Izetbegoviću obećao da će NATO bombardovati Srbe ako dobije alibi u informaciji o najmanje 5.000 ubijenih Bošnjaka.

"Arhive koje će biti otvorene i koje se otvaraju nesumnjivo govore u prilog da je to isforsirana priča. Naravno, tamo se desio ozbiljan zločin, ali se desio i protiv Muslimana i protiv Srba. Mislim da bi konačno radi istine i potrebe da živimo jedni pored drugih, ta istina morala da bude objektivizovana u smislu da se svi izvori o tim događajima učine dostupnim", ističe Dodik.

Britanski dokument, koji je duže od 25 godina bio povjerljiv, umnogome potvrđuje podatke koje je o tragičnim događajima u Srebrenici prikupio i objavio Republički centar za istraživanje rata.

"Ovakva dokumenta potvrđuju da smo sve vrijeme bili u pravu, ali da je to ignorisalo kako pravosuđe na nivou BiH tako i Haški tribunal, ali i sama svjetska javnost prihvatajući jedan stereotip koji su nametnuli Bošnjaci", naglašava Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Dokument sadrži tvrdnje potpuno suprotne presudi Haškog tribunala, koji je komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića proglasilo osobom koja je, kako je navedeno u presudi, imala plan da uništi Bošnjake Srebrenice.

Povezane vijesti:

Skinuta oznaka tajnosti: "Vrh Republike Srpske nije imao plan da osvoji Srebrenicu"

 

 

Izvor: atvbl/rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog