Vijesti

Hrvatski novinar tvrdi: Iranski general Sulejmani bio u BiH tokom rata!

Hrvatski novinar i ratni reporter Hasan Hajdar Diab tvrdi da je ubijeni iranski general Kasem Sulejmani bio u Bosni i Hercegovini tokom rata 1993. i 1994. godine.

56-godišnji Diab razgovarao je sa Sulejmanijem dva puta, 2016. i 2017. godine, a kada je general saznao da je njegov sagovornik iz Hrvatske, samo ga je pitao kakva je situacija u BiH, prenosi Večernji list. 


(Hasan Hajdar Diab)

Na pitanje Diaba da li je bio u BiH, Kasem je odgovorio:

"Naravno da jesam, ali davno, 1993. i 1994. godine.  Gdje god muslimanima treba pomoć, tu sam i ja." Kada je rekao zbogom stražaru, Sulejmanijev odgovor je bio:

‘’Molite se da umrem kao mučenik, to je moja najveća želja“, rekla je Diab u tekstu. Prema Diabu, on se lično dva puta sastao u Iranu sa generalom Sulejmanijem, jednom u Teheranu na konferenciji 2016. godine i drugi put u gradu Mashadu godinu dana kasnije. Izjavio je da je iranski general postupio vrlo skromno i da  ‘’vidno odmjerava svaku izgovorenu riječ’’.

Kasem Sulejmani bio je iranski general u Islamskom revolucionarnom gardijskom korpusu (IRGC) i, od 1998. godine do smrti, komandant Kuds snaga (Quds Force), divizije koja je bila primarno odgovorna za vanteritorijalne vojne i tajne operacije.

Sulejmani je započeo svoju vojnu karijeru na početku iransko-iračkog rata tokom 1980-ih, da bi na kraju komandovao 41. divizijom.

Kasnije je bio uključen u ekstrateritorijalne operacije, pružajući vojnu pomoć Hezbolahu u Libanu. Sulejmani je, 2012. godine, pomogao jačanju vlade Bašara el Asada, ključnog iranskog saveznika, tokom iranskih operacija u Sirijskom građanskom ratu i pomogao je u planiranju ruske vojne intervencije u Siriji.

Sulejmani je nadgledao kurdske i šitske milicije u Iraku i pomagao iračke snage koje su napredovale protiv ISIL-a u periodu od 2014. do 2015. godine.

Bio je jedan od prvih koji su podržali kurdske snage, obezbjeđujući im oružje.

Tokom većeg dijela karijere trudio se da ne privlači pažnju na sebe.

Sulejmani je bio veoma popularan među Irancima, gdje su ga njegove pristalice doživljavale kao ‘’nesebičnog heroja koji se bori protiv iranskih neprijatelja’’, a njegov status približavao se statusu nacionalne ikone.

SAD i Evropska unija proglasili su ga teroristom. Divizija koju je predvodio, Kuds snage, dio je IRGC-a, koji Kanada, Saudijska Arabija, Bahrein i Sjedinjene Države smatraju terorističkom organizacijom.

Sulejmani je ubijen u ciljanom američkom napadu bespilotnih letjelica, 3. januara 2020. u Bagdadu, koji je odobrio američki predsjednik Donald Tramp, na osnovu toga što je Sulejmani predstavljao ‘’neposrednu prijetnju’’ američkim životima.

 

Frontal
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog