Vijesti

У Мостару одржан традиционални божићни пријем

Традиционални божићни пријем одржан је синоћ у галерији Краљице Катарине Косаче у Мостару, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске, Црквене општине Мостар, те СПКД "Просвјета" и СПКУД "Гусле".

Пријему, који се већ 14 година одржава у Мостару, присуствовали су представници свих вјерских заједница, те бројне званице из јавног политичког и културног живота највећег града на Неретви, али и међународне заједнице.

У име владике захумско-херцеговачког и приморског Димитрија, као и православне заједнице, те у своје лично, као домаћин, присутнима се обратио Радивоје Круљ, мостарски парох и старјешина Саборне цркве у Мостару, који је поручио да ниједна од духовних традиција нема смисла без праштања и саосјећања.

"Једног не може бити без другог, а без опраштања, без схватања да смо потенцијално једнако зли и грешни, као и сви људи нема ни саосјећања. А ако нема саосјећања, онда је лажна наша вјера и сведена је на испразну традицију, традицију без истинске радости која грије људска срца. Наша је жеља, драги људи, да вечерас овдје буде што мање традиције, а што више истинске радости, да у радости осјетимо онај истински пулс живота који нас све спаја, ма гђе да смо поникли и ма како нас вјетрови историје разметали", рекао је Круљ.

На пријему су честитке поводом Божића, те поруке мира и љубави упутили дон Жељко Мајић, генерални викар Мостарско-дувањске и Требињско-мркањске бискупије, хафиз Аид ефендија Тулек, директор Карађоз-бегове медресе, као изасланик мостарског мутије, Сара Романо Вујиновић, предсједница Јеврејске општине Мостар, те Бернард Микулић из Еванђелистичке цркве у Мостару.

Вршилац дужности предсједника мостарске "Просвјете" Сања Бјелица-Шаговновић нагласила је да су божићни пријем, као и концерт који је, такође, вечерас приређен, а на којем је наступио познати умјетник Слободан Тркуља, организовани и у знаку прославе 800 година Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

"Желимо достојанствено да обиљежимо наш Божић и радост божићних празника подијелимо са нашим комшијама свих вјера и нација", истакла је Бјелица-Шаговновић.


Извор: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog