Vijesti

Večera u čast patrijarha srpskog Irineja održana sinoć u Banjaluci

Na večeri priređenoj u čast patrijarha srpskog Irineja u Banjaluci, veče uoči proslave Dana Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, istakao je da je Republika Srpska stabilna, upućena ka svojoj budućnosti i opredjijeljena za mir i stabilnost.

Malo je naroda koji imaju priliku da proslavljaju dva dana republike. Jedan je u Srbiji, a drugi u Republici Srpskoj, poručio je Dodik.

„Želimo da uvažavamo sve druge i drugačije, ali smo spremni da proslavljamo svoje praznike i datume. Svi znamo da je 9. januar nesporan i tako će biti“, rekao je Dodik.

On je zahvalio patrijarhu Irineju za ljubav koju ima prema Republici Srpskoj.

Dva dana republike

„Dva dana republike su naše bogatstvo. Naš narod uvažava druge i drugačije, ali prije svega mora da vodi računa o sebi i da sa drugima živi u miru“, dodao je on.

Prema Dodikovim riječima, Republika Srpska je pokazala vitalnost koju ne bi mogli da izdrže veći narodi:

„Republika Srpska je nastala u vrijeme mira i bila je politička i životna volja srpskog naroda. Ovdje sam jedan od rijetkih koji je 9. januara 1992. godine digao ruku za Republiku Srpsku. To su bila teška i izazovna vremena i moramo da odamo priznanje ljudima tog vremena koji su našu republiku stvorili. Imali smo namjeru da budemo nezavisna država i zato smo glasali za njeno formiranje“.

Srpski član Predsjedništva najavio je impozantnu proslavu tridesetogodišnjice Republike Srpske, koja bi trebalo da se proslavi za dvije godine.

Jačanje veza sa Srbijom

Domaćin večere bila je predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja je naglasila da se mora biti ponosan na ono što je Srpska ostvarila:

„Hvala vam što ste došli u Republiku Srpsku da zajedno obilježimo Dan Republike. Želimo ovaj dan da proslavimo u miru, opredijeljeni da radimo zajedno, sarađujemo i jačamo Republiku Srpsku i veze sa Srbijom, kao i da vodimo računa o našim građanima“.

Republika Srpska, prema riječima njene predsjednice, ostavila je mnoge izazove iza sebe, ali je mnogi izazovi i očekuju u budućnosti.

„Ne postoji problem koji ne možemo savladati ako nismo zajedno. Ponosna sam na Republiku Srpsku i što su naše institucije sa građanima ostvarile mnogo dobrih stvari. Važno je da se radujemo svakoj našoj novoj godini, radimo odgovorno poslove i da slavimo život“, rekla je ona.

Vjera u budućnost

Slaveći život Republike Srpske, šalje se poruka da se vjeruje u njenu budućnost, dodala je Cvijanovićeva:

„Znam da duboko vjerujemo u budućnost. Zato smo uspjeli da stvorimo Republiku Srpsku, odbranimo je, izgrađujemo, razvijamo i moramo na to biti ponosni. Mnogi narodi bi poželjeli da imaju mjesto koje vole kao što mi volimo Republiku Srpsku“.

Večeri u čast patrijarha Irineja prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predsedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, ministri u Vladi Republike Srpske i u Savjetu ministara, poslanici u Narodnoj skupštini i u parlamentu BiH, sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Večeri su prisustvovali i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ambasador Srbije u BiH Aleksandar Đorđević, predstavnici diplomatskog kora, zvanice iz javnog, društvenog i političkog života.

 

Izvor: sputnik.news.com
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog