Vijesti

Zahvaljujući sistemu za osnježavanje na Jahorini se skija od 4. decembra

Olimpijski centar Jahorina zahvaljujući isključivo sistemu osnježavanja, uprkos smanjenom intenzitetu snježnih padavina, omogućio je funkcionisanje ski centra i ski staza, i to prvi u regionu – čak od 4. decembra.

Omogućen je rad nove kabinske gondole, 3 šestosjeda, lifta sidro i dva poligona za djecu, što čini više od 80 odsto ukupnog kapaciteta skijališta. Sistem za vještačko osnježavanje je konstantno u pogonu i u toku dana i u toku noći, osnježava se cijela planina, od Prače do Poljica. Do sada je proizvedeno oko 120.000 m3 snijega što je ista količina koja je proizvedena u toku cijele prošle sezone.


Osnježavanje se radi strateški i u skladu sa ranije utvrđenim planom prioriteta i neophodnom dinamikom za što veći i bolji efekat. Intenzivno se radi i ulažu se maksimalni napori za osposobljavanje što većeg broja staza za skijaše, što je prvenstveno u interesu Olimpijskog centra Jahorina a nakon toga i svih ostalih subjekata, posjetilaca i skijaša. Trenutni prioritet za osnježavanje su staza Prača, vertikala staze Ogorjelica 2 i staza Ogorjelica 3, staza Novak Đoković i vertikala staze Poljice kao i nastavak osnježavanja kritičnih mjesta na osnježenim stazama gdje iz različitih razloga nema dovoljno snijega(prevoji,frekventna mjesta,mjesta izložena suncu i južnom vjetru).Trenutno sve staze (Poljice, Ogorjelica i Novak Đoković) pokrivene sistemom za osnježavanje Technoalpin su u funkciji isključivo zahvaljujući vještačkom snijegu.

Sistem za vještačko osnežavanje čini vodoakumulacija iz koje se crpi neophodna voda za pravljenje vještačkog snijega i sistem cjevovoda putem kojeg se pod visokim pritiskom voda i vazduh dopremaju do uređaja za proizvodnju vještačkog snijega – snježnih topova i lansera. OC Jahorina je opremljen sa oko 150 lansera i najsavremenijih snježnih topova za proizvodnju vještačkog snijega marke Tehnoalpin čiji su prozivodi zastupljeni u 70 odsto skijališta u svijetu. Sistemom za vještačko osnježavanje se simulira prirodna pojava prilikom koje se vodena para podiže u atmosferu, gdje se na niskoj temperaturi čestice vodene pare kristališu i tako nastaje prirodni snijeg.

Lanseri i topovi se puštaju u pogon u skladu sa određenim prioritetima kako bi se ostvarili što veći i bolji efekti. Za postizanje maksmimalno dobrih efekata neophodni su prirodni uslovi koji čine i niske temperature, mala vlažnost vazduha i mirno vrijeme bez vjetra što u prethodnom periodu nije bilo ispunjeno na Jahorini. Iz ovog centra su zahvalili svima na povjerenju te su istakli da stanje na Jahorini nije idealno, osjeti se nedostatak snježnih padavina kao i na svim planinama u regionu ali radi sve da bi se obezbjedili maksimalno dobri uslovi. Prioritet su im skijaši i skijanje te apeluju da se ne dovode u pitanje napori koji se ulažu da bi ski centar funkcionisao što bolje.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog