Vijesti

Francuski senator: Proslava Dana Republike Srpske dokaz patriotizma i velike ljubavi!

Francuski senator Sebastijan Moran ocijenio je da je proslava 9. januara - Dana Republike Srpske dokaz patriotizma i velike ljubavi prema svom narodu i državi i da to slavlje samo dokazuje postojanje srpskog naroda u BiH.

"Nisam vidio negativne strane proslave. Prosto, jedan narod je slavio svoje postojanje i svoj praznik. Nisam vidio nijedan znak agresije, niti čuo bilo koju lošu riječ protiv druga dva naroda, i ne razumijem zašto bi jučerašnje slavlje bilo prijetnja za njih", rekao je Moran na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je istakao da je juče u Banjaluci na ulicama vidio mnogo ljudi, žene, djecu, sportiste, studente i mnogo veselja.

"Ne razumijem zašto bi to nekome smetalo", rekao je Moran.

On je istakao da veliki problem predstavlja povratak džihadista ne samo u BiH, nego i u ostale zemlje Evrope.

"Trebalo bi zabraniti povratak ljudima koji su se borili protiv evropskih vrijednosti i kulture. Apsurdno je da je dat novac Turskoj i BiH za zbrinjavanje migranata, među kojima je veliki broj džihadista", naglasio je Moran, podsjetivši na terorističke napade u Francuskoj.

On je napomenuo da Evropa ne može da odbrani svoje granice i kontroliše situaciju zbog čega u opasnost dolaze mnogi hrišćanski narodi, uključujući Srbe.

Moran je naveo da je Evropa u velikoj krizi, a da su izlaskom Velike Britanije iz EU stvoreni novi problemi.

"Zbog toga predsjednik Francuske Emanuel Makron smatra da treba srediti neke stvari unutar EU, a nakon toga dozvoliti ulazak zemalja zapadnog Balkana jer znamo koliko problema tu postoji. Problemi bi se umnožili ako bi u sadašnjoj krizi u EU ušle i zemlje zapadnog Balkana", istakao je Moran.

Kada je riječ o situaciji na Kosmetu, Moran je naveo da je tokom posjete vidio kako žive Srbi u enklavama i sa kakvim se problemima susreću još od 2004. godine, dok ljudi na Zapadu o tome ništa ne znaju.

On je istakao da je ovo prilika da se prenese realna slika o tamošnjim dešavanjima, što će, kako je rekao, i pokrenuti pred Vladom Francuske.

Komentarišući sporni Zakon o vjerskim zajednicama u Crnoj Gori na čijem se udaru našla imovina Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, Moran je rekao da nije bio u Crnoj Gori i da ne poznaje dovoljno situaciju, ali da su pravoslavne crkve u toj zemlji dio duše srpskog naroda i njegove istorije.

Pol Antoan iz Organizacije "Solidarnost" koja se bavi pitanjem Kosmeta u Francuskoj zahvalio je srpskom narodu i Vladi Republike Srpske za topao doček francuskoj delegaciji, kao i srpskom narodu na Kosmetu koji su takođe posjetili.

Delegacija francuskih parlamentaraca predvođena senatorom Sebastijanom Moranom juče se sastala u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog