Vijesti

Dodik na božićnom prijemu: Želja da na prostoru BiH trajno vlada mir (FOTO)

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održan je božićni prijem srpskog člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika.

Obraćajući se prisutnima, Dodik je rekao da bi uvijek trebalo da se prisjetimo hrišćanskih poruka o miru i toleranciji, bez obzira na vjeru i naciju.

"Mi u BiH prolazimo teško i turbulentno vrijeme. Bilo je perioda sukoba i stradanja. Moramo nakon tih sukoba, bez obzira koliko bili teški, da nastavimo da živimo jedni pored drugih. Umjesto žrtava - da brojimo uspjehe, projekte, i da se veselimo svakom napretku, svakom novom djetetu koje dođe na svijet i da imamo garanciju za stabilan i miran život", poručio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je naglasio da je politika Republike Srpske - politika mira i stabilizacije.

"Ne ignorišemo činjenice, poštujemo međunarodno pravo, a to je da je BiH sastavnjena od dva entiteta i tri konstutitivna naroda. Potreba za uvažavanjem je temelj BiH", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da evropski put BiH nije upitan.

"Evropa jeste oni što BiH želi, ali isto tako želimo da budemo više uvaženi od strane te iste Evrope. Ne možemo čekati previše, bez obzira na komplikovane procedure koje nas čekaju", naveo je on.

On je ponovio da se Republika Srpska zalaže za ukidanje funkcije visokog predstavnika,

"Ponekad nam drže nepotrebne lekcije iz demokratije, najviše visoki predstavnik, i borićemo da se ta funkcija konačno ukine, iako je njihova želja da on ovdje trajno ostane", istakao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je zahvalio Rusiji za podršku Srpskoj i poštovanje međunarodnog prava. Dodik je izrazio zahvalnost Srbiji, za koju je rekao da je lider u regionu.

Kada je riječ o Crnoj Gori, Dodik je izrazio nezadovoljstvo odnosom crnogorke vlasti prema srpskom narodu.

"Niko nije dobio bitku protiv Boga, pa neće ni Crna Gora", rekao je Dodik, komentrarišući usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroipspovijesti.

Dodik je izrazio zahvalnost Kini za podršku u brojnim projektima.

Prijemu su prisustvovali predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Radovan Višković i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je večerašnji božićni prijem koji je u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu priredio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik bio prilika da se pošalju slika mira, stabilnosti i želje za dobrom saradnjom.


Ističući da je Srpska svakim danom razvijenija, bolja i modernija, da rastu plate i penzije, Cvijanovićeva je konstatovala da političari treba da se usmjere na rješavanje životnih problema građana, bez rasipanja energije na druge stvari.

Prisutni su bili i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, te brojne druge visoke zvanice.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da današnja poruka srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika na božićnom prijemu Istočnom Sarajevu predstavlja poziv na mir, toleranciju i izgradnju zajedništva na svim elementima koji ujedinjuje ljude u BiH.

Čubrilović je za Radio-televiziju Republike Srpske rekao da treba očekivati da se u BiH, formiranjem Savjeta ministara i konstituisanjem konačno svih nivoa vlasti, da snažan impuls ukupnom razvoju zemlje.

On smatra da se konačnim formiranjem vlasti na nivou BiH može očekivati da do punog izgražaja dođe pokretanje većih projekata koji će dovesti do povećanja zapošljavanja.

"Mjera slobode srpskog naroda u Srpskoj je mjera slobode drugih"

Dodik je izjavio da je srpski narod u Republici Srpskoj naučio da je mjera sopstvene slobode mjera slobode drugih i drugačijih u Srpskoj.

"U tom pogledu imamo jedan putokaz koji je prije svega putokaz mira, sabiranja, razvoja, uvažavanja", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, gdje je bio domaćin božićnog prijema.

Prema njegovim riječima, prijem je prilika da se sa drugima podijele poruke mira, stabilnosti, želje za porodičnu sreću i zdravlje, želje da društvo, region i cio svijet ostanu mirni i da nijedno ljudsko biće ne strada u bilo kakvom sukobu.

Konstatujući da je ovo prilika za sumiranje rezultata u prošloj godini, Dodik je podsjetio da je Republika Srpska uspjela da u 2019. godini formira vlast i da održi ekonomiju u pozitivnom trendu, te nastavi sa investicijama.

Srpski član Predsjedništva BiH podsjetio je da je krajem godine formiran Savjet ministara.

"Naša je namjera da pokušamo da zajedno sa partnerima u BiH radimo u saradnji i punom uvažavanju na svim pitanjima o kojima se slažemo", istakao je Dodik, navodeći da će teška pitanja biti rješavana u svjetlu mira i sabornosti, kao što su to božićni dani.

On je istakao da Republika Srpska danas, kao i prethodnih dana šalje poruke stabilnosti i mira, želje da doprinese ukupnom razvoju, ali uz očuvanje sopstvenog identiteta, zajedno sa narodom koji čini većinu, bez namjere da bilo kome drugome i drukčijem bilo šta loše bude učinjeno.

"Naravno da za to treba imati dovoljno strpljenja", zaključio je Dodik.

Prijemu u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu prisustvovali su predsjednici Republike Srpske Željka Cvijanović, Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, Vlade Republike Srpske Radovan Višković, kao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda parlamenta BiH Nikola Špirić.


Prisutni su bili i predstavnici zajedničkih institucija, diplomatskog kora i međunarodnih institucija u BiH, kao i brojni predstavnici javnog života.

"Republika Srpska odbacuje odluku Ustavnog suda BiH o 9. januaru"

Dodik je izjavio sinoć u Istočnom Sarajevu da je najpametnije da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku o 9. januaru, jer Republika Srpska neće odustati od datuma kad je u miru nastala 1992. godine.

Dodik je novinarima rekao da Republika Srpska odbacuje svaku odluku Ustavnog suda BiH koja je donesena na bazi većine sačinjene od tri stranca i dva Bošnjaka, kako je donesena i odluka o 9. januaru - Danu Republike.

"To nije fer, pošteno, ni pravnički, bez obzira što dio javnosti u BiH pokušava da se sakrije iza nekog prava", rekao je Dodik novinarima u sjedištu Republike Srpske, gdje je bio domaćin božićnog prijema.

On je istakao da Ustavni sud BiH nije suverenistički organ, što je direktno usmjereno protiv suvereniteta BiH.

"Nigdje se ustavni sud ne bavi takvim stvarima kako što se bavi ovdje", konstatovao je Dodik i dodao da je odluka Ustavnog suda BiH o 9. januaru pokušaj da se kreiraju rješenja po volji jednih i na štetu drugih.

On je istakao da formiranje Republike Srpske nema veze sa lošim događajima koji su se desili kasnije.

"Za svaku igru potrebno je nekoliko igrača. Republika Srpska nijednog trenutka 1992. nije planirala nikakav sukob u BiH, ali je htjela da zaštiti srpski narod", zaključio je Dodik.

Ustavni sud BiH osporio je Zakon o Danu Republike Srpske - 9. januaru, razmatrajući zahtjev za ocjenu ustavnosti Dana Republike Srpske koji je u januaru prošle godine podnijelo devet delegata Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda Srpske.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog