Svijet

Bregzit: Irsko pitanje granice moglo bi dovesti Veliku Britaniju na sud

Implementacija carinskih planova Sjeverne Irske mogla bi potrajati i pet godina, kaže ekspertska grupa "Institut za vladu".

Kako prenosi britanski Gardijan irska granica bi mogla biti prepreka u sporazumu Borisa Džonsona o Bregzitu, a stručnjaci kažu da će biti nemoguće isporučiti računarske sisteme za posebne aranžmane Sjevernoj Irskoj do kraja ove godine. Neuspijeh primjene novih sistema, prouzrokovaće pravne posljedice po Veliku Britaniju od strane Evropske komisije, kaže Institut za vladu.

U novom izveštaju se navodi : ‘’Dogovor [o Bregzitu] nema podršku nijedne političke partije Sjeverne Irske i  čini se  gotovo nemoguće da se praktične promjene, vezano za vladu i poslovanje, završe do kraja godine. Nepoštovanje sporazuma o povlačenju moglo bi dovesti do toga da Evropska komisija pokrene postupak za kršenje zakona i da Velika Britanija završi na  Evropskom sudu pravde.’’

Džonsonova vlada ostaje nepokolebljiva da neće biti kontrola ili novih sistema izvještavanja o trgovini preko Irskog mora, uprkos Irskoj i EU koji su insistirali na tome da bi oni trebali biti u funkciji kako bi se zaštitila irska granica.

Namjera premijera da uspostavi trgovinski sporazum sa EU do kraja decembra 2020. godine, pretrpjela je udarac potpredsjednika Vlade IrskeSajmona Konveja za vikend, pošto je rekao da taj blok neće žuriti da radi po Džonsonovom rasporedu .

Na osnovu grube procjene vjerovatnoće da će udovoljiti Džonsonovoj „ambicioznoj“ viziji, rekao je da to što je Britanija stavila u zakon vremenski okvir trgovinskog sporazuma, ne znači da će se ostalih 27 evropskih zemalja voditi time. "Po mom mišljenju, vjerovatno će trajati duže od godine dana", rekao Konvej.

Izveštaju Instituta za vladu kaže da je HMRC (Prihodi i carina Njenog Veličanstva) ranije izjavio da sličnim sistemima za predložene carinske aranžmane za Sjevernu Irsku je potrebno pet godina da se razviju i primijene.

Dio problema je to što sve dok se novi trgovinski sporazum između Velike Britanije i EU ne postigne, nemoguće je dovršiti detalje o aranžmanima Sjeverne Irske.

Komplikovani sistem za Sjevernu Irsku uključuje region koji efektivno ostaje na jedinstvenom tržištu, ali u carinskoj zoni Velike Britanije. To potencijalno znači takse i rabate, papirologiju i fizičke provjere određene svježe hrane i živih životinja koje idu iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku.

U novom izveštaju, ‘’Provođenje Bregzita: šta se sada dešava?’’, Institut za vladu kaže da će Bregzit, do 31. Januara, biti daleko od završenog, kada Velika Britanija formalno napušta EU očekivanom ratifikacijom sporazuma o povlačenju kojim se okončava postupak iz člana 50.

"Velika Britanija će formalno napustiti EU krajem januara. U tom smislu Bregzit će biti gotov, ali mnogi najveći poslovi u vezi sa Bregzitom biće daleko od kraja", navodi se u izvještaju. ‘’I dalje će dominirati Vladom u godinama koje dolaze. Premijer se može nadati da će zaustaviti dominaciju Bregzita u javnom diskursu nakon 31. januara, ali u Vajtholu će to i dalje biti najveći i najizazovniji zadatak sa kojim se Vlada suočavati decenijama."

Prema sporazumu koji je Džonson potpisao sa EU prošlog oktobra, životinje i svježa hrana koji idu iz Velike Britanije u Sjevernu Irsku biće podvrgnuti nekim fizičkim provjerama, pri čemu će po prvi put raditi sistem taksi i rabata. Oni su tu da zaštite bilo kakvu nestandardnu robu koja ulazi u jedinstveno tržište EU krijumčarenjem preko irske granice u Republiku Irsku.

Iako sve strane prepoznaju složenost novog sistema, malo je pažnje javnosti posvećeno činjenici da nove računarske sisteme ne mogu da dizajniraju ni HMRC, ni trajektne kompanije, ni proizvođači, ni dobavljači poput TESCO-a, dok se ne zaključi trgovinski sporazum sa EU.

"Detalji kako će granica funkcionisati i dalje su nejasni - i vjerovatno će ostati tako i narednih nekoliko mjeseci - a nije bilo nikakavog pripremnog rada za carinsku kontrolu između Velike Britanije i Sjeverne Irske, vremenski rok od 11 meseci je gotovo sigurno neodrživ", navodi se u izvještaju.

Takođe se napominje da je Sir Džon Tomson, bivši izvršni direktor HMRC-a, rekao je da bi slični carinski sistemi koji uključuju rabate mogli potrajati i do pet godina da se razviju i primijene. 

Kovnej je izdao upozorenje u emisiji Endrua Mara na BBC-ovom Kanalu 1, rekavši da je dogovor između Velike Britanije i EU u vezi njihovih budućih odnosa ogroman, a obuhvata bezbijednost, podatke, vazduhoplovstvo i trgovinu.

"Kada ljudi govore o budućim odnosima,posebno u Ujedinjenom Kraljevstvu, čini se da samo govore o budućem trgovinskom sporazumu. Zapravo, ima mnogo više od toga ... Znam da je Džonson postavio vrlo ambiciozan raspored da se to postigne - čak je to uvrstio i u britanski zakon - ali samo zato što britanski parlament odluči da britanski zakon kaže nešto, ne znači da se taj zakon odnosi na ostalih 27 zemalja Evropske unije", rekao je Konvej.

"Evropska unija će tome pristupiti na osnovu postizanja najboljeg mogućeg, poštenog i uravnoteženog dogovora, kako bi se obezbijedilo da Velika Britanija i EU mogu da komuniciraju kao prijatelji u budućnosti. Ali EU neće žuriti samo zato što je Britanija usvojila zakon."

 

Frontal

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog