Svijet

Leh Valensa: Treba priznati ko je oslobodio Aušvic

Bivši poljski predsjednik Leh Valensa kritikovao je Varšavu zbog odbijanja da pozove predsjednika Rusije Vladimira Putina na obilježavanje 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Aušvic (Osvencim), povezujući ovaj korak sa odlukom aktuelnog šefa države da ne ide na događaje u Izrael.

„Pošto poljska strana nije pozvala predsjednika Putina na obilježavanje 75. godišnjice oslobađanja koncentracionog logora Osvencim, trebalo je očekivati da Duda neće imati pravo glasa u Izraelu. U toj situaciji on nije mogao da leti tamo“, objasnio je bivši predsjednik u intervjuu za „Onet“. 

Valensa smatra da je Putina trebalo pozvati na događaje u Poljskoj i naglasio da je upravo Crvena armija oslobodila ovaj koncentracioni logor.

"To je istorijska istina koju niko neće promjeniti. A ako poljska vlada želi da stvori svoj sopstveni istorijski narativ, to je suviše neozbiljno. Ako želimo dobre odnose sa Rusijom, moramo sa njom da vodimo dijalog, ali to treba da se radi na određeni način. Znam da je to moguće“, dodao je bivši poljski predsjednik.

Komemorativni događaji u čast godišnjice oslobođenja Aušvica u Poljskoj trebalo bi da budu održani 27. januara. Pretpostavlja se da im Putin neće prisustvovati. Pritom su u julu 2019. godine poljske vlasti izjavile da imaju namjeru da pošalju predsjedniku Rusije poziv.

Svjetski forum sjećanja na Holokaust biće održan 22-23. januara u memorijalnom centru „Jad Vašem“ u Izraelu. Planirana posjeta Putina, koji bi trebalo da bude „glavni gost foruma“, prema izvještajima medija, postala je jedan od glavnih razloga Dudinog odustajanja od ovog puta. Sâm predsjednik Poljske objasnio je svoju odluku rekavši da mu organizatori događaja u Izraelu nisu dozvolili da održi govor.

Aušvic (Osvencim) je bio najveći nacistički koncentracioni logor i zato je postao jedan od glavnih simbola Holokausta. U njemu je u periodu 1941-1945. godine umrlo oko 1,4 miliona ljudi, od kojih oko 1,1 milion Jevreja. Logor su 27. januara 1945. oslobodile trupe Crvene armije.

Poljske vlasti su 2018. godine usvojile zakon kojim se predviđa krivična odgovornost za optuživanje zemlje za saučesništvo u nacističkim ratnim zločinima. Zakon je podvrgnut kritici, uključujući i iz Izraela, koji se protivi istorijskom revizionizmu.

 

Izvor: Sputniknews.rs
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog