Svijet

Nova Evropska komisija položila zakletvu pred sudijama Evropskog suda

Članovi Evropske komisije na čelu sa Ursulom fon der Lajen i zvanično su postali evropski komesari. Oni su juče, pred sudijama Evropskog suda pravde u Luskemburgu položili zakletve.

Konačno je pala i zakletva. 27 članova Evropske komisije i zvanično obavezali da će poštovati ugovore i povelju o osnovnim pravima EU.

Takođe, zakleli su se da će svoje dužnsoti u Evropskoj komisiji obavljati nezavisno i u interesu Evropske unije.

Na ovo su se komesari obavezali i potpisima koje su stavili na svoja imenovanja, ali je još od 1957. godine, od osnivanja Evropske ekomonske zajednice, podnošenje zakletve u Evropskom sudu pravde postalo tradicija.

Tekst zakletve se godinama mijenjao, u skladu sa promjena u EU, pa je tako posljednji tekst usvojen u skladu sa Lisabonskim sporazumom od prije više od 10 godina, kada je u zakletvu dodat dio koji se odnosi na Evropsku povelju o osnovnim pravima koja je usvojena 2009. godine.

"Ogromna je odgovornost na ovom činu koji smo upravo obavili", rekla je Fon der Lajen poslije polaganja zakletve.

"Mi smo čuvari ugovora i imamo odgovornost da im udahnemo život, i to našim svakodnevnim poslom i aktivnostima. Jer su i ugovori i povelja koje smo se obavezali da ćemo poštovati više od običnog spiska. Oni govore o svemu za šta se zalažemo u Evropskoj uniji. Oni pričaju priču o našem evropskom kontinentu“, istakla je predsjednica Evropske komisije.

Uoči podnošenja zakletve u Evropskom sudu pravde, Fon der Lajen je, u odvojenim susretima, razgovarala sa Velikim vojvodom Lusemburga Henrijem i predsjednikom vlade Ksavijeom Betelom.

Sa premijerom je razgovarala o aktuelnim pitanjima, prije svega o Bregzitu najavljenom za 31. januar, ali i o klimatskim promjenama, evropskom Zelenom dogovoru, investiranju u nove, zelene tehnologije, ali i o srednjeročnom budžetu.

Luksemburgu je posebno zasmetalo smanjenje troškova osoblja EU. 

Ksavije Betel je zabrinut da bi smanjenje budžeta osoblja za čak 4,3 miliona moglo dodatno da utiče na manjak osoblja u Lukseburgu, koji je primjetan zbog visokih troškova života u ovoj zemlji. U Luskemburgu trenutno radi oko 11.000 ljudi, ali su njihove plate usklađene sa belgijskim standardom, a ne Luskemburškim, koji je znatno viši.

Nakon cijelodnevnog boravka u Luksemburgu, članovi Evropske komisije otputovali su u Strazbur. U tom gradu tokom prije podneva učestuvju u predstavljanju Hrvatskog predsjedavanja Evropskom unijom u Evropskom parlamentu.

 

Izvor: N1info.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog