Svijet

Pompeo: Ubistvo Sulejmanija je dio „šire strategije“ za odvraćanje neprijatelja

Strategija „pravog odvraćanja“ - koja se takođe odnosi na Rusiju i Kinu - u suprotnosti je sa ranijom tvrdnjom da je general ubijen zbog neposredne prijetnje SAD-u

Kasem Sulejmani je ubijen kao dio šire strategije suzbijanja izazova od strane američkih neprijatelja koja se odnosi i na Kinu i Rusiju, rekao je američki državni sekretar Majke Pompeo, dodatno ublažavajući tvrdnju da je iranski general bio na meti, jer je bio planirao neposredne napade na američku imovinu. 

U svom govoru na Huverovom institutu, Univerziteta Stanford, Pompeo nije spomenuo prijetnju neposrednih napada koje je planirao Sulejmani. Tek je u odgovoru na pitanje, ponovio svoju ranije iznesenu tvrdnju, da je predupređivanje takvih zavjera razlog za američki napad bespilotnom letjelicom najmoćnijeg iranskog zvaničnika 3. januara.

Njegov govor, pod nazivom ‘’Obnavljanje odvraćanja – primjer Irana’’, usredsredio se na ono što je nazvao strategijom Trampove administracije za uspostavljanje „pravog odvraćanja“ Irana nakon ranijih republikanskih i demokratskih politika koje su podstakle „maligne aktivnosti“ Teherana. 

Demokratski i neki republikanski zakonodavci doveli su u pitanje administraciju zbog obrazloženja koje se odnosilo na samoodbranu, utemeljeno na neobjelodanjenim informacijama obavještajnih službi o neposrednim napadima. Američki predsjednik Donald Tramp je izjavio da su potencijalne mete uključivale četiri američke ambasade. 

Ministar odbrane Mark Esper je rekao u nedelju da nije vidio informacije obavještajnih službi koje bi upozoravale na neposredne napade na ambasade. 

Tramp je u ponedjeljak dodao novo gorivo kontraverzi, rekavši da "stvarno nije važno" da li Sulejmani predstavlja neposrednu prijetnju. 

Pompeo je rekao da postoji "šira strategija" iza ubistva Sulejmanija, komandanta Kuds snaga, elitne iranske obavještajne i paravojne divizije.

"Predsednik Tramp i njegovog tim za nacionalnu bezbijednost ponovo uspostavljaju odvraćanje, pravo odvraćanje Islamske Republike Iran", rekao je. "Vaš protivnik mora da shvati, ne samo da imate sposobnost da naneste štetu, već i da ste zapravo spremni na to", rekao je Pompeo i dodao da je iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, iz kojeg se Tramp povukao 2018. godine, ojačao Teheran. 

"Amerika sada uživa veću snagu u odnosu na Iran, više nego ikada", rekao je, ukazujući na štetu koju su američke sankcije nanijele iranskoj ekonomiji, koje je Tramp ponovo nametnuo nakon povlačenja iz nuklearnog sporazuma. 

‘’Važnost odvraćanja nije ograničena na Iran“, rekao je Pompeo. ‘’U svakom slučaju moramo odvratiti neprijatelje u odbrani slobode. Suština rada predsjednika Trampa jeste da njegova vojska bude jača nego ikada prije."

Naveo je nastavak vojne pomoći Ukrajini za odbranu od ruskih separatista, Trampovo povlačenje iz Sporazuma o kontroli naoružanja sa Moskvom i testiranje nove američke krstareće rakete srednjeg dometa.

Pompeo je takođe ukazao na pojačane vježbe američke mornarice u Južnom kineskom moru kao odgovor na kinesku militarizaciju spornih ostrva i Trampovo nametanje carina na kineski uvoz kao aspekte strategije odvraćanja. "Vraćamo kredibilitet odvraćanju", rekao je. 

Njegovi komentari uslijedili su nakon što je kanadski premijer Džastin Trudou rekao da bi žrtve oborenog ukrajinskog aviona i dalje bile žive , da nije bilo nedavne eskalacije tenzija koje su dijelom pokrenute od strane SAD-a. 

"Mislim da  nije bilo napetosti i nedavne eskalacije u regionu, ti Kanađani bi bili sada kući sa svojim porodicama", rekao je Trudou u intervjuu za Global televiziju. Dodao je da je međunarodna zajednica bila „vrlo, vrlo jasna u potrebi za ne-nuklearnim Iranom“, ali i u „upravljanju tenzijama u regionu koje prouzrokuju i američke akcije takođe“.

Avion ukrajinske aviokompanija Boing 737-800, oboren je raketom ubrzo nakon polijetanja iz Teherana prošle srijede, usmrtivši svih 176 putnika, uključujući 57 Kanađana.

Dugogodišnje tenzije između SAD i Irana su porasle otkako su projektili, koje je ispalila američka bespilotna letjelica, ubili Sulejmanija u blizini aerodrome u Bagdadu. Iran je odgovorio raketiranjem dvije američke baze u Iraku, bez ljudskih žrtava, u onome što je viđeno kao pokušaj sprečavanja spirale eskalacije. 

Ali satima kasnije, Iranska revolucionarna garda greškom je oborila ukrajinski putnički avion, u onome što je iranski predsjednik Hasan Rohani nazvao "ljudskom greškom". 

Trudou je takođe rekao da bi mu se "očigledno" dopalo upozerenje iz Vašingtona o napadu bespilotnih letjelica na Sulejmanija, ali da ga nije dobio. ‘’SAD odlučuju. Trudimo se da radimo kao međunarodna zajednica na velikim pitanjima. Ali ponekad zemlje preduzimaju akcije bez obavještavanja svojih saveznika.’’

 

Izvor: theguardian.com
Prevod: Frontal/D.M.
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog