Vijesti

Irinej zatražio od Trampa da interveniše kod crnogorske Vlade; Pismo stiglo u Bijelu Kuću

Vladika istočnoamerički, Srpske pravoslavne crkve Irinej početkom godine poslao je pismo američkom predsjedniku Donalda Trampu u kome ga je pozvao da kod vlade Crne Gore interveniše da "pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po vjerskoj osnovi, i od oduzimanja, vjekova starih, bogomolja" SPC-a u toj zemlji.

„Želimo privoljeti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Republici Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uverenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstrantima koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja“, rekao je episkop Irinej u pismu predsjedniku SAD.

Episkop Irinej je naveo da se „stiče utisak da je ovaj zakon samo izgovor za konfiskaciju vjerskih objekata SPC“, koja je prisutna u Crnoj Gori osam vijekova, a što bi značilo gubitak vjerskog nasleđa i kulturne baštine.

„Gospodine predsjedniče, velikodušno ste učinili vjersku slobodu glavnim prioritetom Vaše spoljne politike. U ime naših vjernika, srpsko-američkih građana i stanovnika SAD, pozivamo Vas, vašu Vladu i njene institucije, kao i sve nevladine sektore koji nadgledaju međunarodnu vjersku slobodu i ljudska prava, da intervenišu kod Vlade Crne Gore, da pod hitno prestane i odustane od progonstva koje čini po vjerskoj osnovi i od oduzimanja vijekovima starih bogomolja“, istakao je vladika Irinej.

Pismo episkopa istočnoameričkog stiglo je do Trampa.

„Primio sam povratnu informaciju iz Bijele kuće da je pismo prenijeto predsjedniku Trampu, tako da znam da je došlo do njega“, potvrdio je za Sputnjik episkop Irinej.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić za Sputnjik objašnjava da je ovo samo prvi korak srpske zajednice i SPC.

„Pismo episkopa Irineja treba staviti upravo u kontekst onoga što se dešava u SAD, a dešava se velika mobilizacija srpske zajednice povodom ugrožavanja prava vjernika i SPC u Crnoj Gori. Ovo je jedna od prvih akcija srpske zajednice i SPC u SAD, a uvjeren sam da će uslediti i drugi potezi“, kaže on za Sputnjik.

U decembru prošle godine srpskoamerička konferencija liderstva uputila je peticiju predsjedniku SAD Donaldu Trampu, kojom od njega traži da se založi za pravoslavne hrišćane u Crnoj Gori i uvede sankcije Milu Đukanoviću i Dušku Markoviću.


Kesić je podsjetio da su i mladi ljudi iz Čikaga nedavno organizovali svoju akciju i da su za peticiju, koju su takođe poslali predsjedniku Trampu, za samo par dana sakupili više od 5.000 potpisa.

Srpska pravoslavna crkva je uvijek pokazivala solidarnost kada su bila ugrožena prava vjernika i srpskog naroda, kao što je na primer bio slučaj na Kosovu i Metohiji, podsjeća Kesić.

„Ovo je nastavak njihove brige za sopstveni narod, za vjernike. U pripremi su dalji koraci, vladike će tražiti sastanke sa predstavnicima američke administracije, uključujući i senatora Sema Braunbeka, koji se bavi pitanjima vjerskih sloboda“, dodaje Kesić.

Srpska zajednica je već počela kampanju kako bi članovi Kongresa i američke administracije bili informisani o tome kako novi Zakon ugrožava prava SPC, ali i drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

 „Ovo pismo je jedan od poteza koji se sada preduzimaju u SAD“, istakao je on.

Potencijalni odgovor američke strane zavisi od toga koliko će to postati važno pitanje da bi se američka administracija bavila njime.

„Balkan je, kao što znate, na periferiji interesa američke administracije, ali u novonastaloj situaciji, kada u javnosti to pitanje privlači sve više pažnje, može se očekivati da se u Kongresu pokrene pitanje šta se dešava u Crnoj Gori. Neke struje u Stejt departmentu sve ovo stavljaju u kontekst onoga kako oni gledaju na svijet, a gledaju tako de je „uvek problem kada Srbi traže neka prava“, dodaje Kesić.

Proces impičmenta protiv američkog predsjednika i aktuelna situacija oko Irana komplikuju stvar, jer smanjuju prostor za ovakva pitanja iz regiona na periferiji američkih interesa.

Ipak, što bude više aktivnosti SPC u SAD to su veće šanse da se u to uključi prvo Kongres, a potom i sama administracija, zaključuje Kesić.


Izvor: Sputniknews.rs

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog