Svijet

Evropske države pokreću mehanizam spora u iranskom nuklearnom sporazumu

Britanija, Francuska i Njemačka pokrenule su mehanizam za rješavanje spora u nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. godine, korak koji bi tokom mjeseci mogao da rezultuje urušavanjem sporazuma u potpunosti i povratkom evropskih sankcija Teheranu.

Kako prenosi britanski Gardijan zvaničnici su taj potez opisali kao potez učinjen više iz žaljenja nego iz ljutnje, rekavši  da je to jednim dijelom podstaknuto strahom da je moguće da je Iran već sada manje od godinu dana udaljen od kapaciteta za razvijanje nuklearne bombe. Lideri tri države rekli su u izjavi da su ‘’ostavljeni bez izbora, s obzirom na iransku akciju, ali takođe da uočavaju da Iran ne ispunjava svoje obaveze danas’’.

Njemački ministar inostranih poslova, Haiko Mas rekao je da tri evropske zemlje "više ne mogu ostaviti rastuće iransko kršenje nuklearnog sporazuma bez odgovora". 

‘’Naš cilj je jasan - želimo da sačuvamo sporazum i dođemo do diplomatskog rješenja u okviru sporazuma“, rekao je. ‘’To ćemo riješiti zajedno sa svim partnerima u sporazumu. Pozivamo Iran da konstruktivno učestvuje u pregovaračkom procesu koji sada počinje."

Šest zemalja potpisnica sporazuma, Iran, Rusija, Kina i države EU - Francuska, Njemačka i Velika Britanija - sastaće se sada na nivou političkih direktora u Beču da bi formalno čuli da iransko udaljavanje od sporazuma zahtijeva pokretanje mehanizma za rješavanje spora koji je detalnjo razrađem u sporazumu.

Pitanje se tada može prenijeti na ministarski nivo u roku od 15 dana ili ostaviti na tom nivou neograničeno. Ako je pitanje proslijeđeno ministrima, oni ga takođe mogu pregledati u nedogled ili u roku od 15 dana proslijediti žalbenom tijelu.

Vrlo brzo nakon tog procesa, države članice EU mogle bi obavijestiti UN da Iran krši sporazum, što bi dovelo do ponovnog nametanja evropskih sankcija.

Donald Tramp je pritiskao Evropu da napusti nuklearni sporazum otkad je jednostrano izveo SAD iz sporazuma, u maju 2018. godine, a Bijela kuća će biti oduševljena što se njihov kontinuirani pritisak isplatio.

Evropske diplomate naglasile su da taj korak nije preduzet za ponovno nametanje sankcija, već pokušaju nalaženja načina pritiska na Iran da se vrati  u okvire sporazuma. Evropski stručnjaci za nuklearnu energiju su rekli da su prva dva koraka Irana u udaljavanju od sporazuma, usmjerenih na stvaranje zaliha u obogaćivanju uranijuma, bili podnošljivi, ali kasniji koraci značili su da je Iran na putu do nuklearne bombe.

Iran kaže da se ne mora pridržavati aspekata sporazuma, osim dozvole pristupa UN inspektorima njihovim postrojenjima nalazišta. Moguće je da bi Teheran mogao da odgovori na potez EU zabranom pristupa inspektorima, ali diplomate veruju da će jasna poruka, kao i predstavništva Kine i Rusije, odvratiti Iran od toga. 

Evropske diplomate ostaju sumnjičave na to kako će Trampova politika maksimalnog ekonomskog pritiska uvjeriti Iran da ponovo pregovara o sporazumu, već da bi umjesto toga mogla pojačati tvrdoglavost Teherana.

 

Frontal

 
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog