Banja Luka

Banja Luka: Puštena u upotrebu aplikacija "Pametni parking"

Na javnom parkingu i garaži kod sportske dvorane "Borik" u Banjaluci danas je promovisana i puštena u upotrebu aplikacija "Pametnog parkinga", čiji su autori studenti Elektrotehničkog fakulteta Rastko Zeljković i Dragan Ivanović, te Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Danilo Vuković.

Ivanović je novinarima u Banjaluci pojasnio da putem mobilne aplikacije "Pametni parking" ili veb-sajta koji je već dostupan www.pametniparking.com korisnici u svakom trenutku mogu dobiti informacije da li na određenom parkingu ima slobodnih mjesta i koliko, te detaljnije informacije o parkingu, zonama i cijenama.

"Sistem koji smo osmislili probno je instaliran na javnom parkingu i garaži Borik kod sportske dvorane `Borik` i nakon testne faze besprijekorno funkcioniše i aplikacija i displej za prikaz slobodnih parking-mjesta na samom ulazu u parking i garažu. Projekat probnog testiranja realizovali smo uz logističku i finansijsku podršku kompanije `Prointer ITSS` iz Banjaluke kao poklon Gradu Banjaluci", naveo je Ivanović.

On je podsjetio da su zahvaljujući ovoj aplikaciji na takmičenju "Mojih pet minuta" prije godinu dana osvojili drugo mjesto po ocjeni stručnog žirija i novčanu nagradu za svoju poslovnu ideju.

"Razvoj aplikacije je počeo u sklopu kampa mladih programera, koji se održava u Gimnaziji u Banjaluci. Za izradu aplikacije koristili smo algoritme vještačke inteligencije za prepoznavanje kamerama vozila na ulasku u parking, a kamera zamjenjuje jednog radnika koji bi trebalo da stoji tu i broji vozila", pojasnio je Ivanović.

On je dodao da se podaci mogu dobiti i na engleskom jeziku.

Aplikacija u vlasništvu studenata, kao i sva autorska prava.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog