Tehnologija

„Majkrosoft“ preporučuje korisnicima šta da rade povodom prestanka podrške za „Vindouz 7“

Povodom vijesti o ukidanju podrške za „Vindouz 7“ iz kompanije „Majkrosoft“ je saopšteno da korisnici mogu da nastave sa korišćenjem računara koji rade na tom operativnom sistemu, ali uz povećan bezbjednosni rizik.

 „Majkrofost" je saopštio da je, nakon 10 godina od objavljivanja „Vindouza 7", obustavio podršku za taj sistem sa ciljem da preusmjeri sredstva ka podršci razvoju novih tehnologija i bogatijih iskustava za svoje korisnike.

„Prestanak podrške operativnom sistemu ‚Vinduz 7‘ podrazumjeva da tehnička podrška, softverske i bezbjednosne ili hitne ispravke više nisu dostupne za ovaj proizvod. Iako korisnici mogu da nastave sa korišćenjem računara koji rade na operativnom sistemu ‚Vindouz 7‘, on će bez kontinuiranih softverskih i bezbjednosnih ispravki biti u značajno većem riziku od napada virusa i malvera", naveo je „Majkrosoft".

Prema navodima kompanije, najbolji način da korisnici ostanu bezbjedni i koriste ažuran set usluga jeste prelazak na „Vinouz 10", koji predstavlja najbjezbedniji operativni sistem zajedno sa Ofis 365 paketom. Dodaje se da se tako omogućava najefikasnije korisničko iskustvo, sigurnije, brže i lakše neko ikada ranije.

„Privatni korisnici mogu na dva načina da izvrše tranziciju na ‚Vindouz 10‘, od kojih je najefikasniji nabavka novog uređaja sa ugrađenim operativnim sistemom, čime je omogućeno da u potpunosti iskoriste zaštitu, bezbjednost i napredne alate koje poslednji ‚Vindouz‘ sistem pruža. Punu verziju ovog softvera, korisnici mogu nabavkom licence da nadograde i na stare računare, koji su kompatibilni sa tehničkim zahtjevima ‚Vindouz 10‘ operativnog sistema", piše u saopštenju.

Dodaje se da je, imajući u vidu da su mnoge kompanije u različitim fazama procesa nadogradnje operativnih sistema, „Majkrosoft" kompanijama svih veličina obezbjedio produžena sigurnosna ažuriranja za „Vindouz 7", do januara 2023. godine.

Počev od decembra 2019. godine, kompanije mogu kupiti produžene apdejte, kako bi svojim korisnicima i kupcima obezbjedile potrebnu sigurnost, do prelaska na „Vindouz 10".

Zaključuje se da će „Majkrosoft", kao i do sada, nastaviti da pruža podšrku i preporuke svojim korisnicima o koracima koji će im omogućiti što jednostavniji prelazak na novi operativni sistem.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog