Vijesti

U Bijeljini moleban podrške SPC u Crnoj Gori (FOTO/VIDEO)

U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Bijeljini, juče je održan moleban za spas srpskih pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori.

Molebanu, koji je služio vladika zvorničko-tuzlanski Fotije, prisustvovao je veliki broj vjernika, koji su, potom, i u litiji ulicama grada, podržali Srbe u Crnoj Gori.

Bijeljinci su se okupili uz vjerni narod Crne Gore. Molitvom iskazuju zajedništvo i podršku opstanku Srba i Srpske pravoslavne crkve na tom prostoru.

Poručuju da ne smije biti podjela među Srbima, niti Srbi smiju pristajati na to.

- Ne postoje crnogorski Srbi, bosanski Srbi, kosovski Srbi, mi smo jedan narod - ističe Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Grada Bijeljina.

Bogomolje su posljednji bedem odbrane srpskog identiteta naroda u Crnoj Gori, što pokazuje i masovnost protesta.

- Vaseljenske skupštine, nalik onim Njegoševim, sa Lovćena, iz vremena Vladike Danila koje je opisao u Gorskom vijencu slivaju se ne samo bogomoljama, nego i ulicama, trgovima crnogorskih gradova i to je čudo – šta se tamo desilo. Narod je došao do spoznaje da je napadnuto samo srce njegovo - kaže Drago Mirković.

Srpski narod i Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori ugroženi su zbog novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji omogućava oduzimanje svetinja.

Јedinstvo nam je danas najpotrebnije, poručio je episkop zvorničko-tuzlanski Fotije.


- Po tome zakonu treba da se oduzmu svi objekti stariji od 1918. godine u Crnoj Gori, da postanu vlasništvo države Crne Gore, a stvarali su to naši ljudi koji su prije sto i više godina osjećali sebe samo i isključivo Srbima - dodaje episkop Fotije.

Srpski narod se kroz istoriju suočavao sa mnogim iskušenjima, ali ih je uvijek uz Božiju pomoć i prevazilazio i pobjeđivao sve nevolje, istaknuto je u Sabornom hramu u Bijeljini, uz molitve za vjernike Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i na Kosmetu. 

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog