Vijesti

МУП Српске добио десет најсавременијијих уређаја за детекцију опојних дрога

Представници Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске уручили су данас представницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске десет најсавременијих уређаја (анализатора) за детекцију опојних дрога и психоактивних лијекова у организму код возача и других учесника у саобраћају.

Ријеч је о савременим преносивим ручним уређајима, који путем узорка пљувачке омогућавају тренутно утврђивање присуства опојних дрога или психоактивних лијекова у организму возача.


Новица Крунић, директор Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, истакао је да вожња под дејством опојних дрога и психоактивних лијекова, посебно у комбинацији са алкохолом, повећава ризик од настајања саобраћајних незгода.

Крунић је навео да је Европски савјет за безбједност саобраћаја још 2017. године објавио документ под називом „Превенција вожње под дејством дрога у Европи“, у којем су дате јасне препоруке за смањење процента возача под дејством опојних дрога у земљама чланицама, те да је на трагу тих препорука, анализа и препознатих проблема Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске извршила набавку ових уређаја. 

Крунић је додао да се на овај начин, Република Српска издвојила као прва земља у региону, која је обезбиједила предуслове за праћење индикатора који се односе на овај проблем, а који су дефинисани Методологијом за мјерење и праћење индикатора безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске. 

Крунић је подсјетио да је Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске раније Министарству унутрашњих послова Републике Српске донирала 44 уређаја за детекцију алкохола у организму, чиме су створени предуслови за свеобухватну и једноставну контролу најризичније групе учесника у саобраћају.

Уређаји за детекцију опојних дрога и психоактивних лијекова набављени су у оквиру средстава која уплаћују друштва за осигурање и филијале друштава за осигурање из Федерације БиХ као дио превентиве за реализацију пројеката унапређења безбједности саобраћаја (Фонд 2).

 

Фронтал
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog