Nauka

Studija pokazala – šizofrenija je povezana sa gubitkom veza među ćelijama mozga

Nova revolucionarna tehnika skeniranja mozga otkrila je dokaze koji sugerišu da je šizofrenija povezana sa gubitkom veza između moždanih ćelija, navodi britanski Gardijan.

Naučnici su ranije, na osnovu izučavanja bolesti postmortalno, sumnjali da prekid veza među neuronima ima svoj udio u bolesti. Najnovije istraživanje, pronašavši dokaze za tu hipotezu u mozgu živih lјudi, moglo bi otvoriti put za novo i bolјe liječenje.

Profesor Oliver Hauz sa londonskog Instituta za medicinske nauke, koji je vodio istraživanje, rekao je: ''Naši trenutni tretmani za šizofreniju cilјaju samo na jedan aspekt bolesti: psihotične simptome. Ali, simptomi kognitivnog slabljenja, poput gubitka sposobnosti za planiranje i pamćenje, često izazivaju mnogo duži invaliditet i trenutno za njih ne postoji lek.''

Hauz vjeruje da bi gubitak veza, poznatih kao sinapse, između ćelija mozga, mogao biti odgovoran za ovaj širi niz simptoma.

Studija, objavlјena u časopisu ''Nature Communications'', koncentrisala se na mjerenje proteina koji se nalazi u sinapsama pod nazivom SV2A, a za koji se pokazalo da je dobar marker ukupne gustine veza u mozgu.

 

Izvor: The Guardian
Prevod: Frontal/D.M.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog