Vijesti

Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Za samo tri dana drugi slučaj napada na pravoslavne bogomolje u Sarajevu.

Nakon provale i pljačke Hrama Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj uoči Pravoslavne nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u hadžićkom naselju Osenik.

Materijalna šteta nije velika, ali jeste uznemirenost parohijana kojih je sve manje.

Varvarski nasrtaji na pravoslavne bogomolje, nažalost, postaju dijelom sarajevske "kulture i tradicije!"

Dok je policija tražila "nepoznate" pljačkaše Hrama u Blažuju, opet "nepoznati", provalili su u crkveni kompleks u Osenik, ni dvadeset kilometara dalje.

Na crkvenom domu razvaljena su vrata, dio sitnog inventara je otuđen. Drugi ispreturan.

- Kao ljudi hrišćani zaista smo uznemireni i potreseni. Pred velike hrišćanske praznike Krstovdan i Bogojavljenje i kada dočekujemo praznik Svetog Јovana Krstitelja, mi smo opet u problemu. Opet imamo vandale, opet imamo provale - priča Darko Danilović, paroh blažujski i administrator pazarićki.

Izgrađen u 19. vijeku, Hram Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu golgotu je "proživljavao" zajedno sa vjerujućim narodom Pazarića i Tarčina.

Hram je rušen, narod zatvaran u logore. Od 2007. počeli su sa obnovom bogomolje.

Milomirka Elčić ističe da sve ovo stvara nelagodnost, neprijatnost, uznemirenost, ali i dodaje da je ovo jasna poruka.

Da li to neko organizovano šalje poruke malobrojnim Srbima, pitaju vjernici Pazarića i Tarčina u kojima je ostalo tek 20-ak staračkih domaćinstava.

Ova pravoslavna bogomolja kao i gotovo sve u sarajevskoj kotlini nebrojeno puta bila je meta napada i skrnavljenja.

Paljena su joj vrata, razbijana stakla, uništavan oltar. Na ulazu u crkvu odnedavno su blindirana vrata, na crkvenim prozorima čelične "rešetke".

- Mi smo ovdje nemoćni. Јedino što možemo je uzdati se u policiju i nadležne institucije sa vrha države koje bi trebale povesti više računa. O ovaj put pozivamo da se sve službe,  sve agencije uključe - apeluje paroh Danilović.

Međutim, vlast u Sarajevu, se ne uključuje. Napadi na srpske bogomolje očigledno ih ne brinu!

Dušan Šehovac, predsjednik Udruženja "Istina i pravda", kaže da ovakvim ignorantskim odnosom samo ruše BiH, vrše dezintegraciju Bosne i Hercenjgovine, povećavaju međuetničku distancu ...

I ne "smanjuju" se distance sve prisutnijim lancima i katancima na bogomoljama, rešetkama na prozorima i sa obaveznom policijskom pratnjom na parastosima i bogosluženjima.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog