Region

Milanović najavio skromnu inauguraciju

Novoizabrani predsjednik Hrvatske Zoran Milanović najavio je odstupanje od dosadašnje prakse hrvatskih predsjednika sa svečanim polaganjem predsjedničke zakletve na Markovom trgu u Zagrebu.

“Inauguracija je čin preuzimanja dužnosti, Ustav jedino propisuje prisegu pred predsjednikom Ustavnog suda. Odlučio sam da će prisega biti 18. febriara u Uredu predsjednika Republike Hrvatske”, objavio je Milanović na službenom nalogu na društvenoj mreži Facebook.

Ovim povodom oglasio se i predsjednik Ustavnog suda republike Hrvatske Miroslav Šeparović rekavši da nema ništa protiv toga da se polaganje zakletve izmjesti od dosad uobičajne lokacije Markova trga. 

“Izabrani predsjednik ima pravo odrediti mjesto inauguracije i mi ćemo tu odluku poštivati. Za Ustavni sud je jedino bitno da se položi prisega, izjavio je Šeparović Hini dodavši da  Ustavni sud nema ništa s određivanjem mjesta inauguracije, prenosi HRT.

Zoran Milanović 18. februara preuzima dužnost predsjednika Hrvatske od dosadašnje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

 

 

 

 

 

 

 

Blog