Region

Mitropolija otkazala litiju na Cetinju; Šetnja protiv litije SPC

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC otkazala je litiju koja je na Cetinju trebalo da bude održana sutra.

Rektor Bogoslovije Svetog Petra čudotvorca Cetinjskog i paroh cetinjski Gojko Perović rekao je za Sputnjik da je „sveštenstvo zamolilo vjerni narod sa Cetinja da se u litije ipak ne ide, nego da se održi moleban u manastiru — bez šetnji, radi umnoženja povjerenja i ljubavi među građanima Cetinja“.

Ranije je bilo najavljeno da će u četvrtak biti održana prva litija na Cetinju u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

"Na Cetinju šetali protiv litije SPC"

Na Cetinju je u podne počela šetnja Cetinjana i građana iz drugih crnogorskih gradova sa ciljem da poruče vjernicima Mitropolije da „Na Cetinje nema šetnje“.

U međuvremenu je i iz policije saopšteno da litije SPC na Cetinju neće biti, ali su se građani ipak okupili i krenuli u protestnu šetnju, pri čemu mediji javljaju da je značajan broj njih stigao iz Nikšića.

„Cetinje je tu da sačuva obraz Crne Gore, ovo je grad u koji je dobrodošao svako dobronamjeran, ovo je grad koji zna čije je srce. Ukoliko bude potrebe i dalje ćemo se okupljati. Na svaku inicijativu koju smatramo nedobronamjernom, odgovorićemo ovako mirno i dostojanstveno“, poručeno je sa skupa.

Rekli su da su se okupili da kažu da su „svetinje crnogorske“.

Okupljeni su pjevali komitske pjesme i veličali jednog od vođa božićne pobune iz januara 1919, Krsta Zrnovog Popovića, uz poklič „E viva Montenegro“.

 

Izvor: sputnik.news.com
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog