Vijesti

Papir i namještaj imaju kupce na KiM uprkos carinama

BiH je za 11 mjeseci prošle godine na teritoriju samoproglašenog Kosova plasirala robu vrijednu svega 12,85 miliona maraka, a među domaćim proizvodima koji su uprkos visokim nametima završili na tamošnjem tržištu prednjačili su papir i namještaj.

Prištinske vlasti su početkom novembra 2018. godine povećale porez za deset odsto na svu robu koja dolazi iz BiH i Srbije, a s obzirom na to da ta odluka predstavlja grubo kršenje Sporazuma o slobodnoj trgovini zemalja centralne Evrope (CEFTA), njen opoziv zatražio je tada i Brisel. Priština, međutim, nije povukla tu odluku, već je 21. novembra te godine donijela novu o uvođenju carina od 100 odsto na sve proizvode iz ovih dviju zemalja.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, od januara do kraja novembra prošle godine na kosovskom tržištu je završilo 2,24 miliona kilograma robe iz BiH. Osim papira, proizvoda od papira, te namještaja i posteljine koji su na vrhu liste vodećih tarifa u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH i Kosova, domaće kompanije su na tamošnje tržište izvozile i obuću, odjeću, farmaceutske proizvode te proizvode od voća i povrća. Na listi izvezenih proizvoda bili su i nuklearni reaktori, kotlovi, mašine i mehanički uređaji.

U Spoljnotrgovinskoj komori BiH navode da je za 11 mjeseci prošle godine na domaće tržište sa Kosova stiglo 6,38 miliona kilograma razne robe, ukupne vrijednosti 11,89 miliona maraka.

Prema njihovim podacima BiH je od januara do kraja novembra prošle godine sa Kosova uvezla najviše proizvoda od gvožđa i čelika, zatim alkohola i sirća, te sirove krupne i sitne kože sa dlakom i bez  dlake.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić kaže za “Glas Srpske” da domaća privreda duže od godinu dana ispašta zbog političkog pitanja između Srbije i Kosova.

- Izvoz na tržište samoproglašenog Kosova u prošloj godini sveo se na svega sedam odsto izvoza koji smo imali prije uvođenja taksi od 100 odsto. Sa druge strane uvoz robe sa tamošnjeg tržišta ostao je na gotovo istom nivou - istakao je Vasić.

Dodao je da je u ovom slučaju privreda kolateralna šteta političkih prepucavanja.

- Iako nije logično da bilo ko izvozi proizvode tamo i plaća tako visoku cijenu, vidimo da izvoza ima. Očigledno su pojedini privrednici doskočili tom problemu i sigurno je riječ o domaćim proizvodima koji nemaju konkurenciju i čiji plasman na Kosovo može podnijeti tako visoke namete - rekao je Vasić.

Prije dva dana pojedini albanski mediji objavili su dokument koji je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio-linije Beograd - Priština, prema kome se navodno Kosovo obavezuje na ukidanje taksi prema Srbiji, međutim još nema zvanične informacije da li će i kada takse biti ukinute.

Mjesečni plasman

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH, vrijednost mjesečnog izvoza robe na Kosovo je oko 1,3 miliona maraka, što je za deset miliona manje u odnosu na period prije uvođenja taksi. Dodaju da su zbog ovih nameta najviše izgubili metalski sektor i agroindustrija.

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog