Nauka

Čovječanstvo je bliže uništenju nego ikad ranije, opominju naučnici (VIDEO)

Do potpunog uništenja nam je ostalo manje od dva minuta. Naučnici su sat „Sudnjeg dana“ pomjerili na 100 sekundi do ponoći, u namjeri da nas opomenu da smo bliže katastrofi no ikad ranije.

Aktivisti okupljeni oko Biltena atomskih naučnika ustanovili su sat „Sudnjeg dana“ još 1947. godine kako bi skrenuli pažnju javnosti na nuklearnu pretnju koja može dovjesti do uništenja planete. Danas su ponovo pomjerili vrijeme na satu na 100 sekundi do ponoći tvrdeći da smo zbog klimatskih promjena, globalnog ratovanja, lažnih informacija i mnogih drugih izazova sve bliže potpunom uništenju svijeta.

„Čovječanstvo se i dalje suočava sa dvije simultane egzistencijalne opasnosti – nuklearnim ratom i klimatskim promjenama – koje su dodatno uvećane informatičkim ratom na koji društvo nema mogućnosti da blagovremeno odgovori“, istakli su naučnici u svom proglasu.

Međunarodna bezbjednosna situacija je teška, ne samo zato što ove pretnje postoje, već i zato što su svjetski lideri dozvolili da međunarodna politička infrastruktura za upravljanje njima erodira, dodaju potpisnici.

Naučnici ističu da su namjeravali da pomjere sat još u novembru, prije no što su se rasplamsali sukobi između Sjedinjenih Država i Irana. Ali, uvidjeli su da ovi događaji samo potvrđuju njihova strahovanja da je svijet u većoj opasnosti no ikada ranije.

Bivši generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, bio je jedan od učesnika ovog događaja, a Indipendentu je rekao da ova promjena vremena treba da služi kao „poziv na buđenje svijeta“.

„Odluka o pomeranju kazaljki sata Sudnjeg dana podržana je rigoroznim naučnim dokazima i zato zahteva podjednako rigorozan multilateralni odgovor“, naglašava Ban Ki-mun za Indipendent.

Ukoliko političari uspiju da ublaže rizike koji prijete čovječanstvu kazaljke sata mogu biti vraćene unazad, što se do sada dešavalo.

„Međutim, u 2020. godini svjetski lideri imaju manje vremena na raspolaganju da donesu odluke, a potreba da se preduzmu hitne mjere za smanjenje rizika od nuklearnog rata i klimatskih promjena je velika“, naglašava se u saopštenju.

Kada je sat postavljen na dva minute do ponoći, 2018. i 2019. godine, bio je izjednačen sa prethodnim rekordom postavljenim 1953. Ali poslije toga, bio je više puta pomjeran unazad da bi se 1991. godine, krajem hladnog rada, našao na 17 minuta do ponoći.

Sat „Sudnjeg dana“ održava Bilten Atomskih Naučnika od 1947. godine, a njegovo vrijeme se najavljuje svake godine. Zamišljen je kao simbol pretnje sa kojom se čovječanstvo suočava i koliko je blizu katastrofe, uzimajući u obzir sve naučne i tehnološke pretnje.

 

Izvor: RTS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog