VIDEO

Poslušajte pjesmu švedske metal grupe "Sabaton" o junaštvu srpske vojske (VIDEO)

Sabaton - švedska pauer metal grupa je pored Holokausta i drugih bitaka u svoj repertoar svrstala i pjesmu o napadu Austrougarske na Srbiju.

Grupa je osnovana 1999. godine. Glavna tema njihovih pjesama su istorijski ratovi, a najveći broj pjesama se bavi opisima bitaka iz Drugog svjetskog rata, uključujući i Zimski rat u Finskoj kao i Holokaust.

Na njihovom albumu iz 2016. godine našla se pjesma "Last dying breath" (Do posljednjeg uzdaha), koja govori o odbrani Beograda u Prvom svjetskom ratu.

Šveđani su za ranije za medije izjavili da im je inspiracija bila govor majora Gavrilovića koju je održao pred bitku za Beograd, a u opisu pjesme stoji:

Hrabra odbrana srpske prestonice 1915. najbolje se opisuje riječima govora majora Gavrilovića njegovim trupama prije bitke:

"Junaci! Tačno u 15 časova neprijatelja se ima razbiti vašim silnim jurišom, razneti vašim bombama i bajonetima. Obraz Beograda, naše prestonice, ima da bude svetao. Vojnici! Junaci! Vrhovna komanda izbrisala je naš puk iz brojnog stanja, naš puk je žrtvovan za čast Beograda i Otadžbine. Vi nemate više, da se brinete za živote vaše, oni više ne postoje. Zato napred u slavu! Za Kralja i Otadžbinu! Živeo Kralj! Živeo Beograd!"

 

Frontal/D.S.

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog