Vijesti

Dodik: Oslobađanjem Aušvica izvojevana velika bitka protiv bezumlja i mračne ideologije!

Danas se obilježava 75. godina od kada je Crvena Armija oslobodila logor Aušvic sa 7.500 zatvorenika u Drugom svjetskom ratu i ovaj datum je uzet kao Međunarodni dan sjećanja na Holokaust koji je izvršen nad Jevrejima u Drugom svjetskom ratu.

U Izraelu je, tim povodom protekle nedjelje održan Svjetski forum o Holokaustu koji je okupio više od 40 svjetskih lidera.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta prilika za ponovno podsjećanje na sve nevino stradale koji su zbog monstruozne fašističke ideologije živote izgubili samo zato što su bili druge nacije, vjere ili rase.

"Žrtve Holokausta su žrtve velikog zločina iz Drugog svjetskog rata. Iz te tragične istorije koja je bila užasavajuća treba stalno izvlačiti pouke na dobrobit budućih generacija. Obaveza svih nas je da naše potomke učimo da takvo zlo nikada nikome ne smije da se ponovi i da ukažemo koliko su važni ljudski život, dostojanstvo, sloboda i mir", istakao je Dodik.

On je naglasio da je oslobađanjem zloglasnog logora Aušvic 27. januara 1945. izvojevana velika bitka protiv bezumlja, mračne ideologije i zločina koji nemaju opravdanje, niti ih može biti.

Podsjetivši da je u logoru Aušvic stradalo više od milion nevinih ljudi, među kojima je bilo i Srba, ali najviše Jevreja, Dodik je istakao da je mnogo napisano o Holokaustu i sistemima koncentracionih logora smrti Aušvic, Dahau, Mauthauzen i drugima, ali ni danas, nakon 75 godina, nema tačnih podataka o broju stradalih.

Dodik je rekao da, uprkos milionskim žrtvama, zlo, nažalost, nikada ne nestaje, već se ponavlja na različitim mjestima u svijetu i u različitim oblicima.

On je naglasio da se danas treba sjetiti i žrtava Jasenovca, Broda na Drini, Jadovna i niza drugih zločina iz Drugog svjetskog rata, ali i žrtava i zatočenika logora smrti za Srbe "Silos" u Tarčinu kod Sarajeva, u kojem je bilo zatočeno više od 600 srpskih civila, a koji zatvoren na današnji dan 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum.

"Prema svjedočenjima bivših zatočenika, logor "Silos" je u nekim segmentima imao elemente zloglasnog logora "Aušvic" i to treba da bude opomena da je fašizam kao ideologija, nažalost, bio prisutan i u novijoj istoriji. Želim da se u budućnosti nikada, nigdje i nikome više ne ponovi takvo zlo", poručio je Dodik.

 

Izvor: glassrpske

 

 

      

Blog