Društvo

Ko su najbolji načelnici/gradonačelnici u Republici Srpskoj po mišljenju građana?

Agencija PRIME Communications je za potrebe vlastitih istraživačkih projekata u decembru 2019. godine sprovela istraživanje stavova građana Republike Srpske.

U istraživanju je učestvovalo 1 000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina. Primijenjen je više-etapni stratifikovani slučajni uzorak (moguća greška + - 3%).


Kao što vidimo iz grafikona, dva gradonačelnika se izdvajaju i to su Igor Radojičić gradonačelnik Banjaluke i Mićo Mićić gradonačelnik Bijeljine. Ostali gradonačelnici/ načelnici opština i gradova u Republici Srpskoj se znatno manje spominju. 

Važno je napomenuti da su ispitanici imali mogućnost da spomenu ime bilo kojeg gradonačelnika/ načelnika opštine ili grada u Republici Srpskoj bez obzira gdje žive.  Takođe, važno je naglasiti da je uzorak u gradu Banjaluci bio veći za 60 ispitanika u odnosu na Bijeljinu.

Istraživanjem je rukovodio dr Srđan Puhalo.

NAPOMENA

U skladu sa preporukama Savjeta Evrope mediji su prilikom objavljivanja rezultata istraživanja dužni da objave sljedeće elemente: 

1. naziv organizacije koja je naručila istraživanje

2. naziv agencije koja je sprovela istraživanje i metod koji koristi

3. uzorak i moguća odstupanja

4. datum sprovođenja istraživanja

Molimo sve medije koji budu prenosili rezultate ovog istraživanja da se pridržavaju ovih preporuka.

 
Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog