Nauka

Roboti, levitacija i precizna mehanika

Naučnici su razvili ruku robota koja može da podiže i nosi predmete bez dodirivanja, odnosno koristeći ultrazvučnu levitaciju.

Istraživači iz Ciriha koristili su sićušne zvučnike koji emituju zvuk na strogo kontrolisanim frekvencijama i jačinama kako bi „uhvatili“ predmet. 

Zvučni talasi iz zvučnika stvaraju polje pritiska koje drži jedan predmet gore – neku vrstu akustičke levitacije“, tvrdi istraživač dr Marsel Šak.

Dr Šak kaže da će akustički držač biti idealan za osjetljive zadatke poput sastavljanja satova ili mikročipova, gdje bi bilo kakvo oštećenje žigova dosta koštalo.

Zvučni talasi koji se koriste za levitaciju objekta takođe mogu pomjerati predmet usmjeravanjem zvuka, kažu u timu stručnjaka.

Uobičajene „ruke robota“ inače su prekrivene mekim materijalima poput gume, ali ipak mogu oštetiti krhke i osjetljive predmete, objasnio je Šak.

Efekat akustike nije novi izum, koristi se više od 80 godina i prvi put je primjenjen na putovanjima u svemir.

Kao rezultat ovakve „ruke robota“, izgleda da predmeti koje pomjera i nosi – lebde slobodno u vazduhu.

Izum je trenutno u fazi prototipa, a dr Šak i njegov tim kreirali su softver koji im omogućava kontrolu zvučnka i podešavanje tačaka zvučnog pritiska.

Ta inovacija će vjerovatno biti zanimljiva industriji satova, gdje je precizna mikromehanika od suštinskog značaja za rukovanje skupocenim komponentama.


Izvor: RTS

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog