Region

Представљено ново ћирилично писмо за интернет и штампу

Фондација "Регистар националног интернет домена Србије" (RNIDS) у сарадњи са удружењем Типометар јуче је јавности представила "Areal RNIDS" - ново ћирилично писмо од четири фонта које се може користити за интернет и штампу.

 Ауторка фонтова, професорка Факултета примјењених умјетности Оливера Стојадиновић истакла је овом приликом да ће корисници моћи да бесплатно преузму Areal на сајтовима RNIDS и Типометар.

"Као једна од препрека у употреби ћирилице на интернету наводи се и недостатак адекватних фонтова који се лако читају на екранима паметних уређаја, прије свега мобилних телефона. Због тога ћемо српској интернет заједници поклонити ћириличко типографско писмо које излази у сусрет савременим технолошким захтјевима и подједнако добро изгледа и у штампи и на вебу", казала је Стојадиновићева.

Како је објаснила, Areal RNIDS је слабсерифно типографско писмо доступно у усправном и курзивном облику у двије тежине.

"Посебна пажња посвјећена је оптимизацији за екрански приказ. Пропорције, једноставни облици и линеарни карактер чине ово писмо изузетно добро читљивим и на малим екранима", казала је професорка.

Ана Продановић, доцент ФПУ на предмету "Писмо" и Оливера Батајић Сретеновић, доцент ФПУ на предмету "Графика књиге" указале су на досадашњу проблематику када је у питању употреба ћирилице на рачунарима услијед коришћења страних фонтова.

"Већина ћиричних фонтова не подржавају српску ћирилицу па се појављују слова из руског или бугарског. То се често дешава јер странци који на њима раде не познају довољно наше писмо и зато је јако важно што је ово сада наш пројекат", казала је Продановићева.

Оне су указале и на проблематику проналажења српских ћириличних слова, јер су углавном на кодним мjестима руски облици, а сада ће лако сви корисници моћи да пишу на српском курзивном облику.

"С обзиром да је 2018. године доњет закон о дигитализацији уџбеника, било је врло тешко пронаћи адекватан курзив на чирилици, а многи фонтови направљени су искључиво за штампу", објаснила је Сретеновићева.

Предраг Милићевић је у завршној ријечи истакао да је ово прво писмо које Фондација RNIDS поклања, а у плану је да поводом обиљежавања рођендана .СРБ домена, наставе са овом праксом.

"Ћирилички интернет домен .СРБ је наш други национални домен и, послије руског .РФ, то је други интернет домен на свијету који је могуће регистровати на ћириличком писму, а његова регистрација је почела 27. јануара 2012", подсјетио је Милићевић.

 

Извор:Глас Српске
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog