Vijesti

NATO: Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu!

Bosna i Hercegovina teži da uđe u NATO. Podrška demokratskim, institucionalnim, bezbjednosnim sektorima i reformi odbrane ključni su fokus saradnje. Zemlja aktivno podržava misiju koju vodi Avganistan u NATO-u i sarađuje sa saveznicima i drugim partnerskim zemljama u mnogim drugim oblastima.

Zemlja je pozvana da se pridruži Akcionom planu za članstvo (MAP) 2010. godine, piše na veb stranici NATO pakta.

Učešće u MAP-u ne prejudicira bilo kakvu odluku o budućem članstvu. Bosna i Hercegovina treba nastaviti provoditi demokratske i odbrambene reforme kako bi ispunila svoje ciljeve NATO-a i EU-a i postala dobro funkcionalna nezavisna demokratska država.

Saradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om obostrano je korisna, a ona uključuje:

- Bosna i Hercegovina radi na razvijanju profesionalnih oružanih snaga koje su interoperabilne s NATO silama. U tom smislu, zemlja učestvuje u procesu planiranja i pregledavanja Partnerstva za mir (PARP) od maja 2007. Uloga PARP-a je pružiti strukturisanu osnovu za identifikovanje snaga i sposobnosti koje bi Savezu mogao biti dostupan za multinacionalnu obuku, vježbe i mirovne misije i operacije upravljanja krizama. Služi i kao glavni mehanizam koji se koristi za vođenje i mjerenje napretka u odbrani i vojnoj reformi.

- Bosna i Hercegovina je proglasila brojne snage i sredstva kao potencijalno dostupna za aktivnosti Partnerstva za mir, uključujući inženjering (uklanjanje eksplozivnih sredstava) i srodnu opremu.

- Od 2014. godine, u okviru Inicijative za partnersku interoperabilnost, Bosna i Hercegovina učestvuje u platformi za interoperabilnost koja okuplja saveznike sa 24 odabrana partnera koji su aktivni saradnici NATO-ovih operacija.

- Bosna i Hercegovina je aktivna učesnica prilagođenog programa Building Integrity (BI) koji se fokusira na dobro upravljanje i transparentno i efikasno korištenje resursa obrane. NATO Centar i Centar za obuku mirovnih operacija (PSOTC) u zemlji nudi stručnu obuku o izgradnji integriteta i drugim temama za NATO i partnerske zemlje.

- Od 2009. godine, BiH doprinosi međunarodnim snagama za pomoć sigurnosti (ISAF) u Avganistanu pod vodstvom NATO-a, kao dio danskog i njemačkog kontingenta, a sada doprinosi NATO-ovoj odlučnoj potpornoj misiji (RSM) u Afganistanu.

- Bosna i Hercegovina razvija svoje nacionalne sposobnosti civilnog vanrednog stanja i upravljanja katastrofama u savjetovanju sa saveznicima, uključujući razvoj pravnog okvira za suočavanje s građanskim vanrednim situacijama i rad na uspostavljanju civilnog informacijskog sistema za koordinaciju aktivnosti u slučaju vanredne situacije.

- Bosna i Hercegovina je u maju 2014. godine zatražila pomoć NATO-ovog Evroatlantskog koordinacijskog centra za odgovor na katastrofe (EADRCC) nakon razornih poplava koje su pogodile zemlju. NATO je koordinirao hitnu pomoć savezničkih i partnerskih zemalja, slanjem helikoptera, čamaca, pitke vode, hrane, skloništa i sredstava. U 2017. godini zemlja je bila domaćin godišnje vježbe pripremljenosti i reagovanja na katastrofe EADRCC-a koja je okupila saveznike, partnere i međunarodne organizacije.

- Bosna i Hercegovina i NATO imaju za cilj poboljšati javni pristup informacijama o prednostima saradnje i mogućem članstvu Bosne i Hercegovine u Alijansi. U tom cilju postoji nacionalna strategija NATO komunikacije. Poseban naglasak stavljen je na aktivnosti koje uključuju održivost i koje povezuju ključne učesnike: vladu, civilno društvo i medije.

- Bosna i Hercegovina učestvuje u programu Nauka za mir i sigurnost (SPS) od 2007. Vodeća područja saradnje uključuju naprednu tehnologiju, reagovanje na katastrofe, otkrivanje eksploziva i sajber odbranu.

 

Frontal/D.S.


Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog