Region

Земану и Хандкеу ордени за Сретење

Предсједник Србије Александар Вучић сутра ће поводом дана државности Србије - Сретења додијелити низ највиших државних одликовања, а међу одликованим су и предсједник Чешке Милош Земан и нобеловац Петар Хандке.

Земану, према коме српска јавност гаји симпатије због става у вези са проглашењем самопрокламоване независности Косова биће додијељен Орден Републике на ленти, пишу Вечерње новости.

Хандке и посљедњи преживјели члан "српске седморке", која је радила на програму "Аполо" Давид Вујовић понијеће Орден Карађорђеве звијезде првог степена, док ће исто признање другог степена ове године припасти српско-америчком биоинжењеру - професору биомедицинског инжењерства и медицинских наука на Универзитету Колумбија у Њујорку Гордани Вуњак Новаковић.

Карађорђев орден трећег степена иде у руке урологу академику Јовану Хаџи Ђокићу и васкуларном хирургу Лазару Давидовићу, који је инострани члан Руске академије наука и уметности.

Сретењски орден првог степена добијају Медицински факултет у Београду, који ове године обиљежава стотину година од оснивања, академик Душан Ковачевић, Спортско друштво "Раднички" и Православно-хришћанско сестринство Света Лидија из грчког мјеста Аспровалта.

Сретењски орден другог степена добиће и двије гимназије, лесковачка и Трећа београдска, а исто признање трећег степена припало је "Политикином забавнику", Сигурној кући за жене жртве насиља у породици, затим Миловану Витезовићу и Ђорђу Кадијевићу за серију "Вук Караџић".

Исто признање добиће и новине "Јединство" са Косова и Метохије, са традицијом дугом 75 година, затим Културно-умјетничко друштво "Градимир", Историјски архив Београда, који такође обиљежава 75 година рада, Научни институт за ветеринарство "Нови Сад", Народни музеј у Лесковцу и познати археолог Марко Поповић.

На листи за Орден српске заставе трећег степена су почасни конзули Србије у Осаки Наохиде Уејама, Републици Кипар Кипрос Илијадис и на Кефалонији Виктор Рухотас.

Орден белог орла са мачевима - првог степена иде и у руке Петог батаљона Војне полиције Копнене војске Србије, а истим знамењем окитиће се и Војна академија, која обиљежава 170 година од оснивања и континуираног рада.

Војној гимназији припашће исти орден, али трећег степена.

Златна медаља за храброст "Милош Обилић" иде на груди професора из Велике Плане Славољуба Стојадиновића и Ен Пешић.

На списку добитника златних медаља за заслуге су и предсједник Меморијала Солунског фронт Анри Лакај, глумица Мира Бањац, композитор Радослав Грајић, тениски тренер Никола Пилић, новинар РТС-а и аутор филма "Ратне приче са Кошара" Слађана Зарић.

Ово државно одликовање постхумно ће бити додијељено и пјевачу Шабану Шаулићу.

 

Извор: Срна
Blog