Društvo

Episkop slavonski Jovan: „Srbi ne smiju da se sjećaju genocida. Beograd ne smije da se sjeća.“

Njegovo Preosveštenstvo episkop slavonski Jovan Ćulibrk je za potrebe snimanja dokumentarnog filma „Irodovi sinovi“ (2016) govorio o genocidu nad srpskim narodom u NDH-a, te o našoj kulturi zaborava.

"Kada odete u Jerusalim i odete u Jad Vašem koji je srce savremenog Izraela, spomen ustanova heroja i žrtava Holokausta, jedno ogromno brdo koje se naziva Har Hazikaron što znači Gora sjećanja, pa uđete u centralno mjesto koje se naziva Šator sjećanja, tamo na podu tog mjesta koje je svetinja, ispod tog poda se nalazi pepeo i zemlja iz svih velikih logora Drugog svjetskog rata. Tamo gori vječni plamen i napisana su imena 20 najznačajnijih stratišta Drugog svjetskog rata, među njima piše Jasenovac. U Beogradu nema mjesta na kome piše Jasenovac“, kazao je episkop Jovan i dodao:

„Kada se 1992. godine otvara i kreira prva ustanova koja bi trebalo da se bavi proučavanjem stradanja, a to je beogradski Muzej žrtava genocida, a on se formira nakon što su sve ostale evropske zemlje završile to glavno istraživanje, kada se formira Muzej žrtava genocida, smješta se u Kragujevac, a ne u Beograd. Jer se sjećanje na to mora izmjestiti iz Beograda. Beograd ne smije da se sjeća, ne smije da svoju budućnost gradi na sjećanju, na stradanju u Drugom svjetskom ratu. Ali, zato Kragujevac koji je praktično izvučen da bi se Nijemci izvukli kao zločinci u Drugom svjetskom ratu, on se neutralizuje tako što se pridružuje toj manipulaciji sjećanja. Sve drugo je posljedica toga. Sav nemar, sav zaborav koji u državnim strukturama postoji je posljedica te idologije koja je tako formulisana."

Episkop Jovan je istakao da je Jasenovac, kao i sva stradanja u Drugom svjetskom ratu, odbačen zbog načina na kojima se njime manipulisalo.

"Ako je Jasenovac bio dio komunističke idologije, onda su ljudi odjednom stekli jedan otpor prema Jasenovcu jer je on za njih bio dio partizanštine, što on apsolutno ne samo da nije bio nego nije smio da bude", kazao je episkop Jovan.

„Irodovi sinovi“ je dokumentarno-analitička priča o genocidu nad srpskim narodom u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Priča o dvostrukoj tragediji Srba, prvi put od strane ustaša u Pavelićevoj NDH, a drugi put zaboravom i nemarom u Titovoj komunističkoj Jugoslaviji.

Film je premijerno prikazan 2016. godine nakon što je dugo bio cenzurisan.

 

Frontal/D.S.
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog