Zanimljivosti

Podaci NOAA: Najtopliji januar na Zemlji otkad postoje mjerenja

Protekli mjesec bio je najtopliji januar na svijetu posmatrajući i kopnene i okeanske površine, a prosječne temperature su premašile svaki podatak zabilježen u Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA) u proteklih 141 godinu.

Rekordne temperature u januaru slijede izuzetno toplu 2019. godinu, koja se plasirala kao druga najtoplija godina otkako su počela pouzdana mjerenja, prenosi britanski Gardijan. Posljednjih pet godina i posljednja decenija su najtoplije u 150 godina mjerenja, što ustvari pokazuje  tempo klimatske krize.

Prema podacima pomenute uprave (NOAA), prosječna globalna temperatura kopna i okeana prošlog mjeseca je bila za 1.14oC iznad prosjeka 20. vijeka. Ovo mjerenje je neznatno nadmašilo prethodni januarski rekord, postavlјen 2016. godine.

2015. godine, svjetske vlade složile su se da globalni porast temperature bude ispod 2oC, u poređenju sa pre-industrijskom erom, kako bi se spriječile katastrofalne poplave, nestašica hrane, toplotni talasi i masovno raselјavanje lјudi.

Međutim, neznatni su rezultati u pogledu ispunjenjenja tog cilјa od 2oC i rješavanja klimatske krize. Svijet mora prepoloviti emisiju stakleničkih gasova do 2030. godine da bi imao bilo kakve šanse da izbjegne katastrofalne klimatske posljedice, upozorili su naučnici.

 

 

Frontal/D.M.

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog