Tehnologija

Roboti-brodovi u misiji istraživanja morskih dubina (VIDEO)

Mnoge priobalne države, zajedno sa zainteresovanim istraživačima i naučnicima okupljenim na zajedničkom projektu GEBCO 2030, zacrtale su ambiciozan plan da u potpunosti istraže dna svih okeana zaključno sa 2030. godinom.

Kako je za ostvarenje tog plana ostalo manje od 10 godina na raspolaganju, a procjene su da je blizu 80 odsto okeanskog dna u potpunosti ili nedovoljno istraženo savremenim mernim instrumentima, to je primjena novih tehnologija na ovom polju postala prioritet.

"Ocean Infinity", jedna je od prvih kompanija koja je, shvatajući izazov pred kojim se istraživači nalaze, napravila flotu robotskih plovila koja mogu da krstare okeanima bez posade na njima.

Ova američka kompanija, oformljena 2016. godine, čija je djelatnost vršenje premjera i istraživanja u vodi, prvi put je došla u žižu javnosti otkrićem olupine argentinske podmornice "San Huan", kao i potonulog južnokorejskog teretnog broda "Stelar Dejzi".

Njihova istraživačka logistika bila je uključena i u pokušaj otkrivanja nestalog aviona komapnije Malezija Erlajns na letu 370, ali je taj pokušaj ostao bez uspjeha.

"Prelazak na automatizovana plovila bez posade u vršenju merenja je logičan korak, budući da kompanija teži da primeni najnovije tehnologije u svom radu. Naručili smo 11 robota, različitih dužina, od najmanjih koji su dugački 21 metar do onih najdužih, koji mere 37 metara i koji će biti osposobljeni za transokeanska putovanja u potpunosti bez posade na njima, a kojima će se upravljati isključivo iz kontrolnih centara na kopnu. Svako od ovih plovila biće opremljeno grupom senzora i prateće opreme i moći će da spusti robota za istraživanje dna do dubine od 6.000 metara", kaže izvršni direktor "Ocean Infinity"-ja Oliver Planket za BBC.

Pored mjerenja koja budu sprovodili, brodovi-roboti će biti angažovani i za pronalaženje nestalih objekata, ispitivanju stanja podvodnih telekomunikacionih kablova i cjevovoda, kao i vjetrenjača postavljenih u vodi.

"Moguć je i prevoz tovara na njima - kaže Den Huk, zadužen za upravljanje flotom robota nazvanom "Armada". - Brod od 37 metara dužine može da ponese 60 tona tereta, pa smo u prilici da ponudimo logističke usluge udaljenim naftnim i gasnim platformama, poput onih u Severnom moru",  dodaje on.

Svako plovilo biće opremljeno laserskim eho-sondama i imaće mogućnost da bilježi podatke namijenjene za bazu podataka o okeanskom dnu.

"Armada" će zvanično sjedište, odnosno glavni kontrolni centar, imati na jugu Velike Britanije u priobalnoj oblasti oko grada Sautemptona, dok će brodovi-roboti biti raspoređeni duž različitih plovnih pravaca širom svijeta. Početak svake misije označiće isplovljavanje brodova kojima će dirigovati operateri u Sautemptonu ili Ostinu u Americi i nadalje komandovati njihovom plovidbom posredstvom satelitske veze.

Porast upotrebe automatizovanih plovila bez posade nužno nameće pitanja bezbjednosti, slična onima koja se postavljaju i kod korišćenja automobila koja se kreću bez vozača.

"Ovo je industrija u nastajanju i njenom razvoju se mora odgovorno pristupiti. Za to će biti potrebno vrijeme, ali ne vjerujem da će proći mnogo prije nego što ljudi steknu povjerenje u robote i shvate da oni mogu da čitaju koordinate i da paze na kretanje broda tokom noći bolje nego ljudi", zaključuje Huk.

 

Izvor: Nezavisne novine
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog