Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kakav Marš na Drinu, mi smo ubijali uz Enter Sandman

08.07.1992. godine Glavni Štab Vojske Republike Srpske u 22 i 30 h

Oficir 1. Drugovi, stanj….

Oficir 2. Jeb… te više drugovi, to je vrijeme prošlo, sada smo gospoda.

Oficir 1. Nikako da se naviknem poslije 20 godina drugovanja. Nadam se da će rat potrajati, pa ću lakše preći sa drugova na gospodu. Nego, imamo problem.

Oficir 3. Kakav problem?

Oficir 1. Slabi nam moral kod boraca.

Oficir 3. Kako slabi sunce ti jeb…!!! Vidiš da svugdje napredujemo.

Oficir 1. Ma napredujemo mi ali sve nekako kilavo nema poleta među borcima. Da nije artiljerije, bruka.

Oficir 2. Ma to je zbog Muslimana?

Oficir 1. Ma nema više Muslimana, samo su Srbi ostali.

Oficir 3. Dajte im rakije i cigara!

Oficir 1. Ma jok. Kad se ponapijaju ne možemo ih kontrolisati.Treba nam nešto da ih osokoli, digne, a da budu pri zdravoj pameti.

Oficir 2. Ovo je ozbiljan problem, šta da radimo?

Oficir 3. A da im puštamo muziku, prije početka akcija? Sjećate se kako je Šumadinac  u filmu “Bitka na Neretvi” podizao moral ranjenicima i artiljercu Martinu. I sad se naježim kad se toga sjetim.

Oficir 1. Koje pjesme da im puštamo danas. Ja znam samo revolucionarne i partizanske, a zbog toga danas leti glava.

Oficir 2. Ma jeb.. revolucionarne puštaćemo im naše srpske pjesme.

Oficir 1. Drugovi, ovaj gospodo, ja se sa time ne slažem. Kad čujem te pjesme ja se sjetim riječi druga Ti..

Oficir 2. Je..te on, šta fali četničkom stilu, em što je retro ponovo u modi, em štedimo na uniformama, em izgledaju zastrašujuće.

Oficir 3. Ovo jeste interesantna ideja, ali koje su to pjesme, ja se kroz maglu nekih sjećam?

Oficir 2. Kako koje, pa “Marš na Drinu”, “Bože pravde”, “Marširala Kralja Petra garda”, “Spremte se sperm te”, “Oj vojvodo Sinđeliću” i slično. Nećemo im valjda puštati hor “Kolibri”.

Oficir 1. Ja se protivim puštanju tih pjesma. Te pjesme su nastale veoma davno i to je naša kulturna baština koju ne smijemo da zloupotrebljavamo zbog svake sitnice. Osim toga da li znate da je “Bože pravde” komponovao Slovenac Davorin Jenko, a da je “Marš na Drinu” nastao nakon pobjede na Ceru.To su naše svetinje. Zamislite da nakon 20 godina nekome padne na pamet da otpjeva “Marš na Drinu” u Ujedinjenim nacijama, a onda se Bošnjaci i Hrvati od toga naprave skandal.

Oficir 3. O čemu ovaj priča? Jesi ti Jugosloven?

Oficir 2. Molim vas smirite se, ali mislim da moramo biti dalekovidi i voditi računa o kulturnoj baštini našeg naroda. Jednom će stati i ovaj rat, a onda nam valja nastaviti život. Nikako ne bi trebali da se naše pjesme vežu za sadašnja ratna dešavanja, treba nam nešto neutralno.

Oficir 3. E, je..ga, šta da im puštamo da se naljute, a da ne popizde.

Oficir 1. Hejvi Metal, to im puštajte.

Oficir 2. Šta???

Oficir 1. Hejvi Metal, recimo američka grupa Metallica je izdala odličan crni album. Reske gitare, vokal koji reži i zastrašujući tekstovi će svakako da dignu moral svakom čovjeku pa i našim borcima. Ja sam neki dan gledao jedan njihov koncert, toliku količinu energije nisam vidio od one naše vježbe na poligonu Krivolak. Mislim ima tu još nekih zajebanih grupa Iron Maiden, Megadeth, Motörhead, AC/DCi sl.

Oficir 3. Jel taj album baš crn, potpuno crn?

Oficir 1. Potpuno crn i nije toliko autističan ima neku melodiju.

Oficir 3. Može li se na njega staviti mrtvačka glava, pa da barem malo vuče na četnike.

Oficir 1. Ma tu ima mrtvačkih glava koliko hoćeš, nema potebe da ih stavljaš, mada malo meni vuče na satanizam. Malo se plašim kako će Crkva zbog toga reagovati?

Oficir 2. Mislim da smo blizu rješenja, a ja ću se pobrinuti za Popove. Piši!!! Odlukom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske određuje se da je muzički pravac Hejvi Metal zvanična muzika za dizanje morala u našim jedinicama. Sat vremena prije borbenih dejstava obezbjediti svim vojnicima slušanje ovih ploča. Počinjemo sa Metallicom s posebnim akcentom na pjesmu “Enter Sandman”, dok će se ostali albumi dostavljati u skladu sa planiranom dinamikom... Ostala muzika, pa i srpska patriotska, se može slušati na 15 kilometara od prvih borbenih linija.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog