Srđan Barašin

Jednu Ameriku, molim

Kada će neko obustaviti djelovanje organizacije koja ispira mlade mozgove i prazne glave puni stvarima koje ih čine pametnima? Kada će biti obustavljen teror u obliku prirodnog priraštaja Ruande i bruto proizvodnje merino vune na Novom Zelandu? Kada ćemo se, konačno, pomiješati sa svijetom? O kakvoj se to reformi u obrazovanju govori? (Inače koristim termin «školstvo», jer obrazovanje je nešto sasvim drugo.) Iskreno mili moji, sumnjam da postoji bilo šta u Čemeru što bi zavrijedilo termin reforme, a kamoli obrazovanje. Obrazovanje, obrazovanje... Gdje li ti se obraz krije?

Sve se nadam da ćemo zajedno slaviti dan kada će roman Starac i more biti uspješno prebačen kao lektira trećeg, u lektiru drugog gimnazije. Na nešto slično sesvede svaka tzv. reforma.Da li smo u pravu kada tvrdimo da smo mi, koji nismo Amerika, inteligentniji i sposobniji nego oni koji to jesu? Prvi među jednakima, u moru naših najvećih problema je upravo to. Upravo činjenica da su svi drugi glupi nas je lansirala skoro do srži dna. Da li je iko u pravu kada kaže da su oni koji jesu Amerika glupi, zatucani i nisu sposobni da zavrnu prokletu sijalicu? Naravno da ne. Probaj, prijatelju, nekome ko kaže Amerika protivriječiti sa Bosna! Ako smiješ. Amerika je Amerika. A studenti sa Harvarda nikada nisu čuli za Bosnu! Da li je moguće da nisu čuli taj vic? Sram da ih bude!

Amerika ne poznaje geografiju u obliku prirodnog priraštaja Bosne. Sram da je bude! Ali Amerika je doktor u toj nauci kada su u pitanju nalazišta nafte, zlata i dijamanata. Amerika je doktor jer tačno zna kad koji most treba da se sruši. Amerika je doktor koji sebi neće dozvoliti da živi znajući na koje regije se dijele Zelenortska ostrva.

Amerika je doktor geografije jer poznaje na koju stranu usmjeriti svoju omladinu! Po pitanju toga mi smo pacijent koji vezan vrišti sa zahrđalog i škripavog kreveta iz ludnice. Jedino mi.

Ali svaka druga taraba u ovoj državi je starija od Amerike. Eto šta ograničava naš pogled. Ograda starija od Amerike. Kada će više strunuti? Kada će Bosnu i njene poglede usmjeriti ka svijetu? Hoće li uopšte, ikada? Da li vrijedi ulagati u tu bezubu staricu? Apsolutno ne! Ona nikada neće shvatiti da je uslov za život bitniji od znanja da se u Turkmenistan godišnje vrati par promila nekih koji su otišli. Hljeb je bitniji od činjenice da je Amerikanac glup.

Sve dok si neukusno jelo u američkoj kuhinji, nemaš pravo da govoriš da je kuhar glup.

Plata jednog Amerikanca je apsolutno nebitna u odnosu na njegovo znanje o vjerama u Kurdistanu, jer on je glup.Pričaj ti pričaj, ali govoreći to pazi da ti nešto ne promakne na dnu kontejnera po kojem kopaš, Bosno.

 

http://djidjobl.blogspot.com

 

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog