Perica Grajić

Za bolje juče

Ljeto je.  Vruće je.  Žalimo se na to. Otkud to da upekne u avgustu? To nije prirodno. Nemamo posla. Nemamo para. Nemamo perspektive. Ne žalimo se. Navikli smo. Ima smisla. Gdje prestaje logika...ma znate to i sami. Uostalom, ko bi šta promijeniti mogao ili bar htio?

Dan je užasan. Bez para bih ga nekako i pregrmio, ali ovo sunce je stvarno previše. Istina. Vrijeme je takvo da se i samo razmišljanje čini kao rudarski težak posao. I sutra se čini predaleko i nedostižno, a kamoli šta drugo. Budući da pravog posla nema, a i brat bratu, slabo šta znam da radim (što će reći da ispunjavam uslove za visoku državnu funkciju) , moraću da vrijeme ubijem tim rudarskim razmišljanjem.
S obzirom da mi se sadašnjost i ne sviđa, odoh negdje drugo.  Budućnost mi se čini kao lijepo mjesto za bijeg. Da li sam u pravu? Kao i obično, ne.

Budućnost nije mjesto koje donosi puno para sa malo rada i puno lijepih žena sa malo šminke. Ne, sličnije je mjestu koje nosi giljotinu, odjevne kombinacije premijerke nam drage, zabavni program RTRS-a i slična sredstva za zlostavljanje običnog čovjeka. To je mjesto koje nam nosi oktobar 2014. i nove izbore. Blago nama.

Pred izbore narod neće propustiti da se napije, najede i proveseli o tuđem trošku, nakon izbora političari neće propustiti da se napiju, najedu i provesele o tuđem trošku. Svi srećni i zadovoljni, how yes no.
Izbori nam nose novi turu stranačkih kadrova harizmatičnih poput vodokotlića, sposobnih poput Marka Šćepovića i vrijednih poput svih svojih prethodnika. Da li generalizujem? Apsolutno. Nisu bolje ni zaslužili.
Izborima nam nose i nove bilborde sa holivudskim osmjesima i sloganima kreativnim i inovativnim kao fotelja u dnevnom boravku. Bar nam smijeha i suza neće nedostajati. Kad sam već kod slogana, ovaj iz naslova mi se čini kao najadekvatniji za ono što nas očekuje i spreman sam da ga posudim političkoj partiji koja god poželi. Da nas bar ne lažu. Ono što piše u sloganu će sigurno ispuniti.

Pitanje s početka teksta ostaje otvoreno. Možda i stvarno ima više smisla žaliti se na vrućinu, a ovo drugo...promjene na bolje su ionako za pi... , ovaj, kukavice, mi volimo tvrđu igru. 

„Ma samo nek se ide naprijed“, rekao bi naš narod, „od ovog goreg svakako ne može“, dodali bi mudro. A ne, ne, od ovog bolje ne može, moji vi.

Kad vidim na kome nam svijet ostaje, ruku na srce, dobro mi i živimo. Mislite da je današnji dan bio grozan? Sačekajte godinu i po i razmislite ponovo. Ne sumnjam vam da će vam iz te perspektive ovaj pakleni avgust 2013. izgledati kao novi Audi lokalnog sveštenika. Uživajte.

Komentari
Twitter
Anketa

Koji vam je spomenik Tvrtku Prvom Kotromaniću ljepši, u Banjaluci ili u Sarajevu?

Rezultati ankete
Blog