Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Novogodišnji praznici u Republici Srpskoj, ateističko-analitička perspektiva

Post - za najveći broj Srba vrlo rastezljiv pojam koji nastoje prilagoditi svojim lošim navikama i još lošijem karakteru, a koji prethodi novogodišnjim i božićnim praznicima. Sastoji se od uzdržavanja od posebne vrste hrane, kanala TV Pink, političkih emisija, grešnih misli, želja i dijela uz pojačanu molitvu, dobročinstva i revnosno upražnjavanje svih hrišćanskih vrlina.

Sveti Nikola - vjerski praznik koji katolici slave 6. prosinca, a pravoslavci 19. decembra. Taj dan je Republika Srpska paralizovana jer polovina njenih građana slavi, a druga polovina ide na slavu. Prazniku se raduju djeca jer dobijaju poklone, a odrasli mogućnošću da pripiti i prejedeni razmotre trenutnu političku situaciju u zemlji, a i šire.

Novogodišnji intervju sa Predsjednikom Republike Srpske - 60 minuta u kojima se Predsjednik hvali, ljuti i prijeti. Do prije par godina to se zvao intervju sa Premijerom Republike Srpske, ali ne treba cjepidlačiti. Obično počne kao intervju ali se brzo pretvori u monolog. Velika je mogućnost da se novinar koji je prisustvovao tom intervjuu, nakon pola godine, zaposli u Vladi ili kod Predsjednika Republike Srpske.

Nova godina - praznik koji nas posjeća na socijalizam i najbolji dokaz da smo i danas dio svijeta.

Deda Mraz - komunističko/ateističko/masonsko/globalističko/holivudsko/jevrejska verzija Svetog Nikole, koji pije Koka kolu, govori „ho, ho, ho“ i dijeli firmirane (svi isti pokloni i dijele ih u firmi) paketiće.

Bor/jelka - drvo koje svi kite, ali nemaju pojma zašto. Drvo je samo po sebi kontroverzno jer se uvijek javlja dilema, da li koristiti plastično, posječeno ili sa busenom. Dobar je pokazatelj ideološke preferencije porodice koja ga kiti. Neoliberali kupuju plastične jelke, konzervativci sječene, a ekolozi sa busenom. Muslimanima je svejedno samo neka je zelena.

Novogodišnji paketić - izvor frustracija za veliki broj djece jer želje i mogućnosti njihovih roditelja najčešće nisu usklađeni. Trenutak kada djeca shvate da ne mogu dobiti sve što požele u životu.

Novogodišnji TV program - nešto čime se hvale sve TV kuće, a svodi se na jeftin humor, narodnjake, zvijezde Granda i filmove koje smo već gledali. Jedinstvena prilika da vidite žive Tozovca, Cuneta i Lepu Lukić, ali samo na TV Pink.

Doček na trgu - zabava za stanovnike gradova i gradića koji zbog sirotinjskog budžeta ne mogu da idu u hotele, restorane ili na planinu i prilika lokalnim zvijezdama da se pokažu i zarade neku marku. Vatromet - nešto što je neponovljivo i spektakularno.

Doček u hotelima, kafanama i restoranima - dokaz da nam omladina liči na poslanike u Narodnoj skupštini RS, najbolje se zabavljaju kada su uključene TV kamere.

Badnji dan - dan kada svi u Republici Srpskoj jedu ribu i luk u neograničenim količinama.

Badnjak - cer, hrast ili neko drugo drvo koje bi trebao domaćin iz “Borika” da posječe u šumi i zapali na svom ognjištu.

Nož - film nastao po romanu Vuka Draškovića, a koji se uvijek pušta na BN televiziji za Badnje veče.

Božić - vjerski praznik koji katolici slave 25. prosinca, a pravoslavci 7. januara. Za katolički Božić ne rade samo katolici, a za pravoslavni Božić ne radi niko u Republici Srpskoj. Najbolji dokaz da možeš biti konstitutivan koliko hoćeš a u stvari si mala manjina.

Dan Republike Srpske/Stefandan - državni i vjerski praznik kojem se Srbi posebno raduju jer nevjerovatno iritira Bošnjake, a u posljednje vrijeme posebno Emira Suljagića. Taj dan se samo govori o temeljima, uspjesima i planovima Republike Srpske. O našim mrtvima se govori sve najbolje, dok se njihovi mrtvi ne spominju.

Ruska salata - najbolji dokaz srpsko-ruskog prijateljstva napravljen od „Ledo“ povrća i majoneze koje kupujemo u Merkatoru ili Konzumu.

Kiseli kupus - sirotinjska hrana koja se još više cijeni što si siromašniji. Služi se u svim agregatnim stanjima.

Pečenje - svinjsko ili jagnjeće meso koja se jedino priznaje za hranu od 19. decembra do 20. januara.

Srpska nova godina - nova godina po Julijanskom kalendaru i još jedan neradni dan koji svi nastoje pretvoriti u više neradnih dana. Nedostatak novca ovaj praznik čini još svečanijim.

Jovandan - vjerski praznik koji pravoslavci proslavljaju 7. januara po Julijanskom kalendaru, a svi ostali 20. januara. Ove godine ovaj datum ima posebnu težinu jer će Srbija 21. januara da počne pristupne pregovore sa EU, a Srbi u Republici Srpskoj će se tome veoma radovati.

Sveti Sava - vjerski praznik koji se proslavlja 27. januara u svim vrtićima i školama u Republici Srpskoj od Konjević Polja do Vrbanjaca.

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog