Srđan Puhalo

Srđan Puhalo je rođen 1972. godine u Foči, jer u Kalinoviku nije bilo porodilišta.Odrastao je u Kalinoviku uz pomoć roditelja, mnogobrojne familije i "Politikinog zabavnika". Čuvajući krave kod babe Radojke shvatio je da je život veoma težak, pogotovo u Kalinoviku. Do četrnaeste godine bio je učesnik dvije omladinske radne akcije, posjetio koncentracione logore Jasenovac i redovno se takmičio u "Titovim stazama revolucije", što je ostavilo neizmjerni trag na njegovoj krhkoj ličnosti. Srednju školu završio je u Sarajevu, a psihologiju je diplomirao u Beogradu. Iluzije je izgubio prilično rano, a nevinost dosta kasno. Preživio je dva rata, kao i veliku inflaciju u Srbiji, a onda je došao da živi u Banjaluku. Magistrirao je psihologiju u Banjaluci, a doktorirao u Sarajevu. Dobar je otac dvoje djece, a loš muž jedne žene. Nije nosilac nijednog ordena, ali zato ga krase mnogi epiteti kao što su soroševac, nevladinac, strani plaćenik, antisrbin, autošovinista, Bakirov Srbin. Mašta da postane profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci. Ima mnogo problema sa pravopisom, stranim jezicima, potencijom i holesterolom.

Srđan Puhalo

Kako je uz pomoć šake sjemena kontroverzni biznismen iz BiH pomogao N.N da postane ministar

Jedan “kontroverzni”  biznismen dobio je rješenje da se javi na izvršenje kazne zbog utaje poreza i malverzacija sa građevinskim zemljištem. Kazna je bila visoka  i shvatio kako je došlo vrijeme da ga neko zamijeni. Pošto je firma imala zvanično 10 zaposlenih, a sinovi su mu samo pili i trošili pare, odlučio je uraditi nešto neuobičajeno. Pozvao je sve kandidate i održao im sljedeći govor:

“Dragi prijatelji, došlo je vrijeme da odem na zasluženu robiju. Takođe, sada je najbolje odrediti novog direktora koji će voditi ovu firmu u budućnosti… Odlučio sam da će to biti jedan od vas.”

“Daću svakome od vas po jedno sjeme. To je vrlo specijalno sjeme. Želim da ga posadite i zalijevate, pa kad me sljedeće godine puste na vikend zbog dobrog vladanja, vidjećemo šta ste učinili s njim. Tada ću odlučiti ko će biti moj nasljednik.”

Na tom sastanku bio je i N.N , i kao svi prisutni dobio je sjemenku.

Kada je stigao kući, rekao je ženi šta mu se desilo, uzeo teglu od zimnice na kojoj je pisalo “Ajvar - Vitaminka” i posadio sjeme. Svakog dana je zalijevao zemlju nestrpljivo iščekujući da će nešto da iznikne.

Nakon 20-tak dana, neki od N.N kolega već su počeli u kancelariji govoriti o biljci koja raste, dok njegova biljka nije ni nikla.

Žena mu je stano prebacivala da nije ni za šta i pitala se gdje su joj bile oči kada se udavala. Punica je naravno bila na strani kćerke, pitajući se zašto joj kćerka za muža nije mogla naći Srbina, pa makar i bez fakulteta. Djeca su tražila nove patike od 200 KM i pitajući se zašto  moraju da idu na državni fakultet kada je mnogo lakše u privatnim.

N.N je bio sjeban. Krenuo je ka mostu da skoči u rijeku. I dok je tako stajao pored ograde, prišao mu je prijatelj iz djetinjstva i pozvao ga da pođe sa njim na sastanak male političke partije koja ima veliki koalicioni potencijal.

Ni prijatelju nije mogao reći ne.

U partiji su ga prihvatili kao svoga. Sa njim su razgovarali, smijali se, zajedno su dijelili promotivni material, stajali po kiši i zimi u stranačkim majicama za štandom ispred Boske. Da bi bio što manje kući prihvatao je sve zadatke koje je pred njega partija postavljala. Nije mu bilo teško otići do Piskavice Gornje, Šnjegotine ili na Manjaču. Nije mnogo pitao samo je radio, radio i samo radio. Tepali su mu – naš Forest Gamp.

Potpuno je zaboravio na sjeme i što nije Srbin.

Došli su i izbori. Njegova partija je osvojila 5% glasaova i ušla u Narodnu skupštinu Republike Srpske. Bio radostan zbog uspjeha svoje partije, ali se nije miješao u partijske kalkulacije oko podjele vlasti.

Došlo je vrijeme da se ponovo okupe u kancelariji generalnoga direktora. N.N je donio svoju teglu,  osjećao je mučninu i podmuklu bol u trbuhu.

Kada je “kontroverzni biznismen” stigao, pogledom je preletio preko svih biljaka i pozdravio kandidate. N.N je pokušao biti što dalje od njega kako ne bi susreo njegov pogled.

“Kako ste ih samo lijepo odnjegovali!” – počeo je “kontroverzni biynismen”. “Vidim da mi neće biti jednostavno pronaći nasljednika…”

Naravno N.N  nije postao direktor firme od 10 zaposlenih, niti je zbog toga bio ljut, samo se nije želio vratiti kući.

Besciljno hodajući ulicom, pored lokala koji su se izdavali  i gledao svoj odraz u izlozima koji su zjapili prazni, zazvonio mu je telefon.

Bio je to šef njegove male partije, koji mu je saopštio da je postao ministar nečega jer u Vladi Republike Srpske fali Hrvata.

Naravoučenije:

Ako si smotan, budi poslušan.
Ako si poslušan, sigurno si za nešto koristan.
Ako si koristan, dobro je da si konstitutivan.
Ako ko si konstitutivan, dobro je da si član partije 
Ako si član partije, dobro je da si iz etničke grupe koja nije dominantna.
Ako si konstitutivan, član partije  i dolaziš iz manje etničke grupe, velika je vjerovatnoća da ćeš postati ministar.
Ako postaneš ministar, postaćeš i bogat.
Ako si postao bogat, sigurno ćeš se razvesti.
Ako si razveden i bogat, ti si sretan .

Komentari
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog